Какви са рисковете за здравето при продължително пътуване с кола

19:40, 12 май 21 / Любопитно 25 4179 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Какъв е рискът за здравето от продължително пътуване с кола и как да се предпазим от възможни проблеми? Хирургът-флеболог, главен лекар на мрежата от ортопедични салони „Ортека“ Александър Бойков сподели съветите си пред радио Sputnik.

Пътуването с кола се превърна в много популярна възможност за почивка в условията на пандемията от коронавирус. Проблемът при подобни пътувания е статичното положение на тялото, което може да провокира разширени вени на долните крайници, предупреди лекарят.

1,5 млн. българи плануват почивка на море през лятото

„Поради дългото шофиране в статично състояние настъпва застой във вените на долните крайници. Съответно, ако човек има проблеми с венозния отток, било то хронична венозна недостатъчност, лимфостаза, проблеми с интраабдоминално налягане, всичко това създава рискове от заболяване като разширени вени на долните крайници“, предупреди Александър Бойков.

За да се предпазите от проблеми с вените, лекарят препоръчва използването на компресионни трикотажни изделия, които осигуряват адекватна циркулация на кръвта.

Пътниците по време на дълги пътувания могат да събуят обувките си, за да премахнат допълнителния натиск върху тъканите, продължи Александър Бойков, цитиран от БГНЕС.

Освен това специалистът препоръча да се правят почивки по време на дълги пътувания. Един от сигналите, че трябва да спрете и да се разтъпчете може да е усещане за пълзене на насекоми под кожата, както и усещане за тежест в краката - това е индикатор, че недостатъчно количество кислород достига до долните крайници.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама