НАП с нов шеф - финансист и културист

13:05, 14 май 21 25 4151 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Служебното правителство освободи Галя Димитрова като изпълнителен директор на НАП. На нейно място застава Румен Спецов

Припомняме, че Галя Димитрова бе начело на НАП при безапелационния теч на лични данни на около 6 млн. българи. Тогава IT специалисти се разделиха с постовете си заради изтичането на данните, но не и директорката на агенцията. Около теча избухна скандал, а Димитрова дори не прекрати отпуската си. Тогава тя сподели, че решението да остане в отпуск въпреки сериозния проблем е било „тежко, но много добре обмислено“, а причината е била лична. Тогавашният финансов министър Владислав Горанов не поиска оставката й.

Недоволство около НАП е имало неведнъж и по други поводи. На фона на Covid кризата в приходната агенция си раздадоха бонуси за 30 млн. лева. Сумата е била разпределена на служителите за „постигнати резултати“, като не стана ясно какви точно са те. Раздаването на бонуси е традиция в НАП, милиони бяха раздадени дори след най-голямата хакерска атака у нас. Междувременно през последните две години заплатата на Галя Димитрова също бе увеличавана, заедно със скока на възнагражденията на държавната администрация.

Бях учуден, че мерки по отстраняването на ръководителя на Националната агенция за приходите не бяха предприети по-рано“ – така служебният финансов министър Асен Василев коментира днешното решение Галя Димитрова да бъде уволнена. Той подчерта, че шефката на данъчните е освободена „за системно неизпълнение на служебните задължения“, предаде bTV. 

На Румен Спецов са възложени следните задачи: увеличаване на приходите, с особен фокус върху големите данъкоплатци и премахване на терора върху малките, както и фокус върху фирмите, които потребяват държавен ресурс; тематични проверки на фирмите с големи касови наличности със системно теглене на пари на каса.

Кой е новият шеф на агенцията? Румен Спецов е висококвалифициран експерт с над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност. Завършил е Стопанската академия „Д.А. Ценов“ – Свищов, със специалности „Икономика и търговия“ и „Вътрешен финансов контрол“, както и Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност „Защита на националната сигурност“. В периода 2009 г. – 2015 г. е работил в Централното управление на НАП, а от 2001 г. до 2006 г. е работил в Териториална дирекция на НАП – Добрич. През последните години е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство, посочиха от правителствената информационна служба.

Освен това Спецов се изявява и като културист и експерт по здравословно хранене. Той е републикански шампион по културизъм за ветерани от 2014 г. и 2015 г. и медалист от редица престижни турнири.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама