Коронавирусът у нас: „Зелените коридори“ остават и този уикенд

09:45, 15 май 21 25 3552 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

„Зелените коридори“ остават и този уикенд. Евентуално от понеделник чакаме ново разпореждане на здравния министър и ваксинационния щаб. Моето мнение е, че тези коридори трябва да останат, коментира шефът на най-голямата спешна болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов в ефира на bTV.

Той добави, че не знае дали коридорите ще бъдат закрити, но „има идея да се даде повече възможност личните лекари да ваксинират“. „Смята се, че те биха могли по-бързо да натрупат повече случаи за ваксинация от пациентските си листи“, каза Балтов.

По думите му от началото на „зелените коридори“ през „Пирогов“ за ваксинация срещу COVID-19 са преминали 46 хиляди души, от които 16 хиляди са с втора доза.

Той прогнозира, че до края на юни ще имаме колективен имунитет. „Ако продължим в този вид – до края на юли ще имаме доста преболедували и ваксинирани с повече от една доза“, посочи Балтов.

Представят българската ваксина тази есен

Ще представя българската ваксина срещу коронавирус тази есен на конгрес пред световната научна общественост, обяви имунологът в БАН проф. Андрей Чорбанов в ефира на БНТ.

По думите му всяка държава, която има своя разработка, може да бъде много по-независима. Той допълни, че се иска да има 2 форми - инхалационна и имунизационна. 

Чорбанов отбеляза, че българската наука е свикнала да има неглижиращо отношение към нея. Чужди държави обаче имат интерес към техните разработки, а досега не са имали такъв интерес от нашата държава.

Данните от последното денонощие

През последните 24 часа у нас са регистрирани 518 нови случая на коронавирус при 14 126 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 3,66% от взетите проби са дали положителен резултат. 7 523 са направените тестове по метода на PCR, като положителните са 337. За деня има и 6 603 антигенни теста, положителните при тях са 255. 

Най-много нови случаи има в София - 62. След това се нареждат Варна с 42, Благоевград с 41 и Пловдив с 39. Няма област без нови случаи.

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 413 838. Броят на активните случаи спада и към момента те вече са 34 602. Продължава да намалява и броят на настанените в болница - 4 832, от които 504 са в интензивно отделение. Общо 13 333 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус. 

Броят на излекуваните през последното денонощие значително надвишава този на новозаразените. През последните 24 часа са излекувани 1 991 души, така общият им брой достига 361 993

Жертвите на болестта у нас са 17 243, 49 от които са от последното денонощие

До момента у нас са поставени общо 1 106 760 дози на ваксини срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 33 237 имунизации. Лицата със завършена втора имунизация са вече 409 394. За последното денонощие има 36 477 поставени ваксини срещу COVID-19.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама