Уволнени зам.-министри тайно преназначени като шефове на дирекции

11:35, 15 май 21 / Политика 25 4978 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Бившите заместник-министри на екологията Славея Стоянова и Илияна Тодорова са били тайно назначени за шефове на дирекции в Министерството на екологията, околната среда и водите (МОСВ). Това е установено при проверка на щатното разписание от новото ръководство на екоминистерството.

Без да бъде оповестено, те са били освободени като заместник-министри и възстановени съответно като директори на дирекциите „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ и „Управление на водите“съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Преди да заеме зам-министърския пост, Тодорова е била на същата позиция. Стоянова пък дълго време е заемала различни ръководни длъжности в министерството.

И митниците с нов шеф след писмо от ОЛАФ за 55 млн. евро

От МОСВ обаче не посочват какви ще са последващите им действия и дали ще има последствия за Стоянова и Тодорова.

Двете бяха назначени за заместник-министри в МОСВ в края на ноември 2020 г. по предложение на бившия екоминистър Емил Димитров. Тогава той изтъкна като доводи, че Стоянова е изготвила всички данни по разследването на прокуратурата за схемите със складирането на опасни отпадъци у нас. Обвиняеми по него са бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, бивш шеф на екоинспекцията в Пловдив и трима собственици на фирми, занимаващи се с отпадъци.

За Тодорова пък бе изтъкнат богатият опит, който има като директор на Дирекция „Управление на водите“ в министерството.

Новият скандал около кадрите на кабинета „Борисов” 3 идва само ден след като вече бившата щефка на Българската агенция по инвестициите (БАИ) Десислава Трифонова обвини служебното правителство в реваншизъм. Причината - нейното уволнение. По-късно обаче се оказа, че от 3 години тя си е пазела щат в Държавния фонд „Земеделие“. 

Новите заместници

Междувременно служебният премиер Стефан Янев назначи за заместници на министъра на околната среда Асен Личев - Емилия Тончева, Петър Димитров и Валерия Калчева-Бочукова.

Емилия Тончева има дългогодишна адвокатска практика. Завършила е „Право“ в УНСС и „Екология и ООС“ в Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Кадрови рокади в МВР

Петър Димитров притежава образователно-квалификационна степен „магистър-инженер“ по специалността „Хидромелиоративно строителство“ от УАСГ. От 2003 г. до 2020 г. е заемал различни длъжности в Басейнова дирекция „Дунавски район“ с център град Плевен, като последните пет години е неин директор.

Валерия Калчева притежава значителен административен и управленски опит, работила е последователно в три министерства – МОСВ, МИЕ и МЗХ. От 2017 година досега е била член на Съвета на директорите на Фонд ФЛАГ ЕАД. Магистър е по право от СУ „Св. Климент Охридски“.

НАП с нов шеф - финансист и културист

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама