Китайски космически апарат успешно се приземи на Марс

12:00, 15 май 21 / Любопитно 25 3352 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Безпилотен китайски космически апарат се приземи успешно на повърхността на Марс.

Модулът за кацане на космическия апарат „Тянвън-1“ кацна на Червената планета тази сутрин заедно с намиращия се на борда му марсоход „Чжужун“.Той излетя от Земята на 23 юли миналата година с помощта на ракетата носител „Чанчжън-5“ от космодрума Вънчан в югоизточната китайска провинция Хайнан и достигна орбитата на Марс през февруари тази година. Така Китай става втората космическа страна след САЩ, кацала на Червената планета, отбелязват агенциите. Това е и пореден напредък за китайската космическа програма.

Завоюването на Марс ще изисква човешка жертва, но не липсват доброволци

Полетът е един от най-трудните, които Китай е предприемал. Кацането е огромно предизвикателство, тъй като Марс има своя собствена атмосфера за разлика от Луната. Ако всичко върви по план, марсоходът „Чжужун“, кръстен на китайския бог на огъня, ще изследва Червената планета в продължение на поне три месеца, съобщи държавната осведомителна агенция Синхуа, цитирана от bTV.

Марсоходът тежи около 240 килограма, има шест колела и четири соларни панела и може да се движи по повърхността на Марс с 200 метра в час. На него има научни прибори, които ще бъдат използвани за събиране на сведения за състава на повърхността на планетата и нейните геоложка структура и климат. Новата космическа сила цели да настигне САЩ, които изпратиха на планетата няколко изследователски устройства.

Марс в 360 градуса: Първа панорамна снимка от червената планета

През 70-те години Съветският съюз осъществява успешно кацане, но в крайна сметка губи връзка с космическата си сонда. Пекин постоянно разширяваше космическата си програма през последните няколко години и има планирани мисии за десетилетия напред. Китайската мисия е единият от три полета до Марс, излетели от Земята миналото лято. Другите изстрелвания бяха на САЩ и Обединените арабски емирства. Американският марсоход „Пърсивиърънс“ се приземи през февруари.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама