Али Агджа: Кремъл искаше да убие папа Йоан Павел II

10:30, 16 май 21 / Свят 25 4721 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Кремъл искаше да убие папата с полски произход (бел. ред.- Йоан Павел II). Той представляваше голяма заплаха за съществуването и оцеляването на Съветската империя, която беше заплашена от Полша, от профсъюза „Солидарност“. Това каза в интервю за Нова телевизия бившият член на турската терористична организация „Сивите вълци“ Мехмед Али Агджа, който на 13 май 1981 г. простреля папа Йоан Павел II. 

Поглед назад: Покушението срещу папа Йоан Павел II

След тежка операция главата на Римокатолическата църква оцелява и на 3 юни отново е на крак. 

Агджа е арестуван и признава, че той е извършителят на покушението срещу папата. Тогава е едва на 23 години. Твърди, че е бил сам. Осъден е по бързата процедура на доживотен затвор. В течение на делото Али Агджа променя своите показания и обявява, че е бил вербуван от българската Държавна сигурност за извършването на това покушение.

Минаха четирийсет години. С времето истината ще излезе наяве. Естествено, Ватиканът знае истината. Вероятно и американското правителство я знае, Кремъл също знае истината. Разбира се, има два аспекта. Единият е свръхчовешки. Една свръхестествена истина, която Ватиканът така и не обясни. Истина, свързана с пророчеството от Фатима. Има и друга истина, която е свързана с Кремъл, така че това е дълга история“, разказва Агджа.

Той твърди, че не е бил във връзка с Кремъл, а само с онези, които по някакъв начин са работили за руските тайни служби, за международния комунизъм. „Както може да се да се види от документалните кадри от този ден, стрелях два пъти. Много добре си спомням този момент...Стрелях само аз, вижда се. Не е имало нужда от други хора“, казва Али Агджа. 

Разпространяваните за Агджа данни за живота му преди 13 май 1981 г. са, че през 1977 година преминавате обучение в палестински лагер южно от Бейрут, организиран от Карлос Чакала с участието на български и източногермански инструктори. По-късно отива в Сирия, където го обучават на терористични тактики. Според твърденията това е платено от българското правителство. Той обаче твърди, че това не е така. 

По онова време тероризмът, било то в Ливан, или в Сирия, беше организиран и финансиран от КГБ, от комунистическо-терористичните тайни служби. Затова почти всички терористични организации, от италианските Червени бригади до РАФ, Фракцията на Червената Армия, всички близкоизточни и много турски организации бяха създадени и финансирани от Съветския Съюз, от Чехословакия също, от някои българи… Тодор Живков… Но всички бяха просто инструменти на Кремъл“, посочи стрелецът, като отбеляза, че целта е била дестабилизиране на западните демокрации.

Агджа призна, че през 1980 година е бил 50 дни в София. „Бил съм в България, срещал съм се и с турски контрабандисти. Срещал съм се и с хора от Съветското посолство в София. Но пистолетът го получих във Виена, не беше нужно да имам  пистолет в София. Паспортът го получих в Турция, в Одрин“, разказа Агджа. По думите му обаче България няма никаква връзка с атентата. 

Запитан дали иска да каже нещо на семействата на Сергей Антонов и останалите българи, посочени от него, той отговаря: „Не мога да им кажа, защото това не е нещо лично. Не мога, защото става дума за световна война. Имаше световна война между НАТО и Варшавския договор. Между Америка и Русия, Съветският Съюз. Между Ватикана и комунизма, следователно в една световна война винаги ще има човешки трагедии. В случая, важното е българският народ, България да покаже своята невинност. Каза го папата, повтарям го и аз, защото моята дума е важна, аз съм го преживял, а това е достатъчно”.

Според Агджа, папа Йоан Павел е знаел, че Съветският Съюз е поръчител на атентата.  „За папата Кремъл не беше висшият поръчител, а инструмент“, каза още той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама