Цветанов: 45-ият парламент бе платформа за предизборната кампания

13:35, 16 май 21 / Политика 25 2801 Шрифт:
Ирина Иванова

Невъзможността на 45-ия парламент да излъчи правителство е криза. Това заяви председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в ефира на БНТ.

Всеки в 45-то НС говореше за актуализация на пенсиите, но за това трябва да има актуализация на бюджета, а това не беше направено“, каза Цветанов, като отбеляза, че служебният кабинет няма възможността да прави реформи и да се увеличават разходите за определени сектори, съобщиха от пресцентъра на партията. 

Той сподели, че за Републиканци за България е било по-добре, че не са били част от 45-ия парламент. „Ние искаме да има нормалност и винаги сме заявявали, че трябва да има прагматично решаване по определени теми. Това, което показа последният парламент не е езикът, който трябва да имат българските депутати, категоричен бе Цветанов. „И аз съм бил понякога остър, но винаги съм знаел границата. Зад всяка една от парламентарните групи стоят определен брой избиратели, които са подкрепили и вярват на тези политици“, каза той.

Цветанов: Последните избори се оказаха добра репетиция за предстоящите

Според него 45-ят парламент е бил една платформа за предстоящата предизборна кампания, но не и място където да се решат някакви проблеми. „Дори темата за ревизия на управлението – трябваше да има една или две теми, като „Турски поток“. Как беше направен, как беше реализиран, какви са заемите, с които задлъжнява държавата, дали това ще се отрази на енергийния микс, печели ли нещо държавата. А печалбата е никаква и това трябваше да стане ясно, защото по този начин можеш да покажеш, че искаш да излязат на бял свят неща, които не трябва да се случват и същевременно не блокираш администрацията. Когато изискваш всичките документи от всяко едно ведомство, ти определено ги блокираш да работят. Това е конфронтация но не и целесъобразност и прагматизъм“, смята той. 

За протестните партии в парламента

Според Цветанов протестните партии са показали, че не са реалната алтернатива. По думите му в момента трябва да има обективност и гарантирано провеждането на честни и прозрачни избори. „Видяхме невероятно манипулиране на изборния процес, въпреки че никой не говори по тази тема. Мога да кажа това, което се случи на Републиканци за България – в много от местата, където имахме наши членове, наши съмишленици, резултатите в изборните секции са нула. Това е невъзможно“.

Цветанов: Изборните манипулации ни попречиха да влезем в парламента

Той твърди, че е имало сценарий, който е бил изцяло за дискредитирането на Републиканци за България. По думите му по време на предизборната кампания е имало невъзможност да се говори за политики и да се водят политически дебати. „Никой не говореше за актуализация на пенсиите в предизборната кампания толкова сериозно, колкото ние. Никой не говореше за подпомагане на малкия бизнес, ние сме дали решение в програмата си с разширяването на патентния обхват, защото това ще намали административната тежест“, добави председателят на Републиканци за
България.

За кадровите промени в държавната администрация

Цветанов смята, че кадровите промени, които се правят във всички високи нива на държавната администрация, ще дадат допълнителна гаранция, за да могат всички партии да бъдат равнопоставени в изборния процес. В момента цялата отговорност за предстоящите избори е на служебния кабинет. Така че те трябва да носят тази отговорност, но трябва и да извършат съответните промени“, посочи той, като припомни, че през 2013 г. също е имало рокади по време на служебния кабинет на Росен Плевнелиев. 

Кадрови рокади в МВР

Цветанов нарече спекулации твърденията, че вече има свой човек, назначен като зам.-министър на МВР.

За рокадите в ГЕРБ

Спред бившия втори в ГЕРБ трябва да се фокусира повече внимание в зам.-председателските места на партията на Борисов. „Томислав Дончев беше човекът, който най-много работеше за реализирането на „Турски поток“, а Даниел Митов е човекът, който през цялото време винаги е казвал, че „Турски поток“ е
вреден за страната и увеличава зависимостта от Русия. Ето две персони, които са диаметрално противоположни като политически действия и решения“.

Промените в ГЕРБ: Кой си заслужи място на масата на Борисов?

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама