Коронавирусът у нас: Нова организация за ваксиниране

13:12, 17 май 21 25 3840 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

До утре регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната следва да определят логистични пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо и в отдалечени населени места. Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19, съобщиха от здравното министерство.

Всяка седмица - в дните от понеделник до четвъртък, ОПЛ и разкритите ваксинационни центрове в страната ще имунизират граждани над 60 г. В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря.

В дните от петък до неделя включително ваксина срещу COVID-19 ще получават всички желаещи лица, по реда на тяхното записването. Това гласи Заповед № РД 01-350/17.05.2021 г. на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, издадена днес, 17 май. В нея се посочва, че общопрактикуващите лекари предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. След получаване на списъците регионалните здравни инспекции организират мобилни имунизационни екипи, които да извършат ваксинацията в най-кратък срок.

С видео във Facebook здравният министър призова хората да се ваксинират, тъй като пандемията още не е преминала.

Отварят „зелени коридори“ в осем ДКЦ-та в София

От днес отварят „зелени коридори“ за ваксинация в 8 общински диагностично-консултативни центрове в София, съобщава БНР.

Те ще се включат и в организацията за разпределяне на ваксини към личните лекари.

Предстои тази седмица да заработи електронната система на столичната Pайонна здравна инспекция, през която общопрактикуващите лекари ще заявяват ваксини и ще получават информация. Те ще получават заявените препарати от пунктове в 8-те общински ДКЦ-та. Целта е да се избегнат струпванията пред столичната РЗИ.

„Зелени коридори“ ще има в 8, 11, 12, 13, 17, 18 ,20 и 24 ДКЦ.

Ще бъдат разкрити и специални телефони, на които предварително да се записва всеки, желаещ да си постави ваксина.

Данните за последното денонощие

През последните 24 часа у нас са регистрирани 151 нови случая на коронавирус при 4 309 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 3.5% от взетите проби са дали положителен резултат. 

Най-много нови случаи има в Бургас - 29. След това се нареждат София с 25 и Варна с 22 новозаразени. В четири области в странта не са регистрирани нови случаи - Благоевград, Силистра, Търговище и Шумен.

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 414 192. Броят на активните случаи спада и към момента те вече са 34 458. Продължава да намалява и броят на настанените в болница - 4 858, от които 499 са в интензивно отделение. Общо 13 339 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус. 

Броят на излекуваните през последното денонощие е 148 души, така общият им брой достига 362 475. 

Жертвите на болестта у нас са 17 259, 9 от които са от последното денонощие

До момента у нас са поставени 1 116 741 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 3 390 имунизации. Лицата със завършена втора имунизация са вече 414 729.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама