Как да „видим“ високия холестерол в огледалото?

20:09, 17 май 21 / Любопитно 25 4439 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Някои промени във външния вид могат да сигнализират за високи нива на холестерол, съобщава британското издание „Експрес”.

Този здравословен проблем може да бъде разпознат от „мастни подутини“ по лицето, известни като ксантоми. Те се намират в областта на клепачите и растат в продължение на няколко месеца.

Друг симптом на висок холестерол, според учените, могат да бъдат сиво-бели пръстени около роговицата на очите, които лекарите наричат „дъгата на роговицата”.

Вредни ли са наистина мазнините?

Отбелязва се, че тези признаци могат да показват и хиперхолестеролемия - наследствен фактор, когато черният дроб не разгражда излишния холестерол, пише БГНЕС.

„Експрес” изброява факторите, които влияят на високите нива на холестерола. Той се повишава опасно при прекомерна консумация на храни с високо съдържание на наситени мазнини, липса на физическа активност, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол.

Жените отказват по-трудно цигарите от мъжете

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама