Oнзи ден най-интересната фигура беше Слави Трифонов, сега е Румен Радев

11:16, 17 май 21 / Политика 25 3845 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ако онзи ден най-интересната фигура в страната беше Слави Трифонов, сега интересната фигура е Румен Радев. Това коментира изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов.

Картите са раздадени: Новият кабинет е на ход

В момента българското общество може да прояви системна грешка – да търси нова силна личност, която да замени старата силна личност, а не да търсим политики, дългосрочна визия, реформи. В тази шарена ситуация според него има потенциален обществен капан – възможното увлечение към една фигура и да ни се услади извънреден кабинет, което би се отразило върху демократичните рефлекси на обществото.

Моделът, който служебното правителство очертава, може да се хареса на хората, посочи Първан Симеонов. „Може да им хареса на хората тази формула – след многогодишно управление винаги има нужда от известно освежаване.“

Служебният кабинет: Със строева крачка, ходом- МАРШ! Но накъде?

Това е шансът на Радев. Проблемът е, че той кандидатства да стане президент, а не премиер. Кое е важното при образа „Радев“ - разсъждаваме като политически образи, не като личности: това е една от малкото опции, които могат да променят, без да счупят.

Българското общество не е толкова революционно настроено и само въз основа на анти-ГЕРБ вълна няма да даде решаващо мнозинство, отбеляза още Първан Симеонов ефира на БНР. Според него е важно кое би било „лепилото“ и може ли президентът Румен Радев да бъде „политически патрон на едно такова обединение, както беше политически патрон на протестите“.

30 години все някой нещо изчегъртва, ревизии се правят, допълни политологът. Относно сегашните нагласи за ревизия и дали има свръхочаквания за такава той изтъкна: „Протестът нажежи страстите, поляризира обществото и единият лагер иска това. Другият ще го нарече реваншизъм.“

Не съм сигурен, че БСП върви към своя залез. Корнелия Нинова е в режим на пълна откровеност – за всеки има лоша новина, нищо не е спестено“, каза още Симеонов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама