Проверка и в Агенцията по вписванията

12:35, 18 май 21 / Политика 25 4051 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След рокадите в редица министерства и започналите проверки в ББР и МВР, дойде ред и на правосъдното министерство. Днес служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов обяви целите и задачите, които си поставя, като сред основните е извършването на серия вътрешни проверки във ведомството.

Специална комисия ще проверява ББР за подпомагане на 8 души

Ще се проверяват Агенцията по вписванията, Търговският регистър, Дирекция „Българско гражданство“ и Регистърът за особените залози. Ще бъдат ревизирани и обществените поръчки на Министерството на правосъдието за последните години. Очаква се проверките да приключат до края на месеца.

Проверяват кадровите промени в МВР, направени от правителството на Борисов

Като най-проблемните области, за които отговаря министерството, Стоилов посочи предоставянето на гражданство, местата за лишаване от свобода (за затворите са и най-апетитните обществени поръчки, б.а.), вписванията. Предстои и преглед на дейността и резултатите на националния механизъм за борба с корупцията и съдебната реформа.

Илчовски: Показах ви най-големия крадец, бе, глупаци

Скандалът „Илчовски“

Стоилов обясни, че е чакал конкретни данни за твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за издевателства над арестант. Тъй като в министерството такива не са постъпили, е наредена проверка в затворите и арестите, която обхваща периода от началото на 2017 г. до момента. „Ако информацията беше по-конкретна, щяхме да се фокусираме“, уточни Стоилов. Освен това министерството ще сезира по темата и главния прокурор Иван Гешев. „Ние нямаме разследващи функции, а определени лица се сочат като зрители на този запис и може чрез разпити да се установят евентуалните извършители“, обясни служебният министър.

За Гешев

Попитан дали би инициирал дисциплинарно производство срещу главния прокурор, Стоилов посочи, че е свободен да действа по закон и без пристрастия, когато има сериозни сигнали. По думите му обаче форматът, в който темата може да се обсъжда, е във Висшия съдебен съвет.

Служебният кабинет: Със строева крачка, ходом- МАРШ! Но накъде?

Екип

За свой заместник Стоилов е избрал Мария Павлова, която е следовател в националното следствие и бивш министър на правосъдието в служебния кабинет на Огнян Герджиков. Вторият му заместник е Иван Демерджиев, адвокат и ръководител на Адвокатската колегия в Пловдив.

Началник на кабинета му ще е Мариян Карагьозов. Той е юрист, който завършва докторантура по балканистика в БАН, доскорошен кореспондент на БНР в Истанбул. В екипа му като началник на пресцентъра влиза и журналистката Мария Папазова, парламентарен репортер от „Дарик“, предаде „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама