МВР оттегли искането си НАП да провери Димитър Кенаров

16:00, 19 май 21 25 3577 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Министерство на вътрешните работи е оттеглило искането си към съда Националната агенция зa приходите да извърши проверка на журналиста Димитър Кенаров. Това съобщи пред журналисти адвокатът на пострадалия Стоян Мадин.

Припомняме, че вчера силовото ведомство поиска справка за съответните данъци, здравни и социални осигуровки на журналиста, който миналата година беше задържан незаконно и пребит от полицаи на протеста. Поводът е делото, което той води срещу назаконния си арест.

Според АЕЖ институциите прикриват истината за ареста на Димитър Кенаров

Според Кенаров решението на МВР не е изненадващо и е логично, тъй като исканото от приходната агенция няма общо с предмета на делото. Неговият адвокат обясни, че през следващите заседания защитата ще трябва да докаже, че журналистът действително е задържан, тъй като полицията не е издала заповед за това. В тази връзка е назначена експертиза, а днес бяха разпитани и двама свидетели, участвали в протеста на 2 септември.

Показания даде фоторепортерът, който засне кадрите, на които се виждат трима полицаи да дърпат Кенаров до Министерския съвет. „Той повтаряше пред камерата ми: „Журналист съм, журналист съм..“ Спомням си ясно, че в момента, в който той започна да се приближава към мен, заявявайки, че е журналист, аз го последвах. Последвах движението на полицаите, които го влачеха, и видях, че го отвеждат по бул. Дондуков“, разказа свидетелят.

Димитър Кенаров ще съди МВР в Страсбург

Случаят с полицейското насилие над Димитър Кенаров беше тотално заметен под килима от предишното ръководство на МВР и от прокуратурата. След дълга вътрешна проверка, СДВР установи, че журналистът не е бит, няма превишаване на силата от страна на униформените, като единствено е извършено документално нарушение - не е издадена заповед за задържане. Прокуратурата също прецени, че няма данни за престъпление, въпреки че дори не успя да установи самоличността на полицаите, задържали Кенаров. Те остават анонимни и до днес.

Пострадалият разказа, че многократно е искал от полицаите да се идентифицират с имената си и ранга. „Те нямаха номера по униформите и всички отказаха да се идентифицират“, казва Кенаров.

Разследващите така и не установиха как са се появили травмите по тялото на пострадалия. По техни сведения е възможно това да е станало в резултат на „приложената физическа сила от полицейските служители за сломяване на съпротивата на Кенаров по време на придвижването му до мястото, на което са му били поставени белезници“. Според тях обаче няма данни това да е било „неправомерно и противоправно“, предаде „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама