Дъждове пак събориха част от оградата по границата с Турция

16:52, 19 май 21 25 3929 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Част от оградата по турската граница е била съборена от проливни дъждове. Това се е случило още в началото на годината. От областната администрация в Хасково, които се водят собственик на съоръжението, са получили сигнала в средата на януари. И до сега обаче не са отпуснати пари за ремонт.

„От наша страна това, което като собственици на съоръжението, е трябвало, сме го направили. Изпратили сме експерти от администрацията, които изготвиха количествено стойностна сметка и в средата на февруари сме изпратили искане до Министерския съвет. Дори и да бяха отпуснати средства, нямаше как до този момент да се работи заради метеорологичните условия и тези на терена”, обясни пред Нова телевия досегашният областен управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

Преди дни от партия „Възраждане“ алармираха за падналата стена като посочиха, че става въпрос за участък недалеч от Свиленград.

Сменят всички областни управители   

За втори път лошите метеорологични условия отнасят част от съоръжението. През декември 2018 г. дъждовете отнесоха 30 км от оградата край Малко Търново. 

Съоръжението е дълго 234 км е се простира на територията на областите Бургас, Ямбол и Хасково. Още през 2013 г. заради засилващата се миграционна вълна кабинетът „Орешарски" реши да изгради „защитно съоръжение" с дължина 33 км в най-равнинната част около ГКПП „Лесово".

През 2015 г. вторият кабинет на Бойко Борисов реши да удължи съоръжението, с което да покрие почти цялата граница с турската страна. Така през лятото на 2017 г. - две години и 200 млн. лв. по-късно, оградата беше завършена. Няколко месеца след това правителството обяви oгрaдaтa за cтрaтeгичecки oбeкт зa нaциoнaлнaтa cигурнocт. Поддръжката и ремонтите на съоръжението пък се извършват без обществени поръчки.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама