ЕАЦС представи годишния си анализ „България и светът 2020“

10:59, 20 май 21 / Политика 25 3059 Шрифт:
Василена Йорданова

Евро-атлантическият център за сигурност представи годишния си анализ „България и светът 2020“. Онлайн събитието бе модерирано от председателя на Управителния съвет на ЕАЦС Цветан Цветанов. Той подчерта, че анализите в публикацията са насочени към откриване и формулиране на тенденции, причинно-следствени връзки и значими променливи, които да позволят на читателя да осмисли събитията през 2020-та, но и предстоящото през 2021-ва и следващите години, съобщиха от центъра.

Снимка: ЕАЦС

Авторите имаха възможност да представят основни акценти от анализите си. Експертът по сигурност и отбрана проф. Румен Кънчев подчерта изострянето на геостратегическото съперничество между САЩ, Русия и Китай

Доц. д-р Иван Динев, преподавател в Университета в Синсинати, САЩ, заяви, че активното и ефективно участие на България в международните институции е ключово за укрепването на външните отношения на България и нейната роля в региона и в международната политика като цяло.

Ген. Съби Събев, експерт по отбрана, разясни агресивния подход на Русия за доминация в Черноморския регион. Той също така подчерта дестабилизиращото влияние, което въоръжаването с хиперзвуковите оръжия би могло да има върху стратегическата стабилност. 

София Петкова, изпълнителен директор на ЕАЦС, подчерта геостратегическата значимост на инициативата „Три морета“ като амбициозен проект за ускорен икономически растеж на региона и засилване на кохезията в ЕС.

Енергийният експерт Христо Казанджиев поясни, че параметрите на договора за пренос на руски газ по Турски поток, който не предвижда количества за българския потребител, трябва да бъде разсекретен, за да се провери до каква степен е в ущърб на националните интереси.

Крум Гърков, изпълнителен директор на Европейската агенция за управление на големи информационни системи в областта на вътрешната сигурност и правото (eu-LISA), обясни, че цифровизацията на външното управление на границите на ЕС трябва да реши два проблема: нуждата от сигурност и нуждата от предпазване от посегателство върху личните данни на гражданите. 

Журналистът и анализатор Николай Кръстев отбеляза разместването на пластовете на влияние в Западните Балкани и засилване на китайските позиции в Сърбия.

Джема Грозданова, бивш председател на външната комисия в Народното събрание на Р България, постави акцент върху нуждата от надпартиен подход в полза на по-амбициозна външна политика в защита на националните интереси.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама