Данъчна свобода: За първи път българинът се издължава на хазната чак след 140 дни

11:24, 20 май 21 25 4159 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

За първи път от 10 години българинът се издължава към държавната хазна чак след 140 работни дни.

Днес настъпва т.нар. Ден на данъчната свобода, изчисляван по традиция от икономистите в Института за пазарна икономика. Данните показват, че в условията на пандемия сме работили най-дълго, за да се издължим към държавния бюджет.

Въпреки тежкия удар на пандемията очакваните приходи в бюджета са в размер на повече от 47,5 милиарда лева, а очакваният размер на брутния вътрешен продукт е около 124,5 милиарда, съобщи БНР.

Това означава, че средно за един ден българите изработват по 341 млн. лв., изчисляват икономистите и посочват, че ако всичко изработено от началото на годината постъпва в бюджета, то необходимите 140 работни дни изтичат днес.

Работещите българи продължават да внасят все повече в държавната хазна. Наличните средства за разходните мерки в отговор на кризата са преди всичко благодарение на данъкоплатците, които понасят тежестта на пандемията, смятат още икономистите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама