Нова лява коалиция: БСП преговаря с Дончева, Петков и Кадиев

17:25, 20 май 21 / Политика 25 4507 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След историческата загуба на БСП на последните избори, левицата опипва почвата за нова коалиция с бивши свои кадри. 

Въпреки тежката загуба: Нинова няма да подава оставка

Информация за това се появи още вчера, когато от  „Епицентър“ обявиха, че се водят преговори за общо явяване на изборите между лидерите на БСП Корнелия Нинова, на „Движение 21“ Татяна Дончева, на АБВ Георги Първанов и Румен Петков и на „Нормална България“ Георги Кадиев. По тяхна информация разговорите продължават от десетина дни.

За подобно обединение в лявото пространство лидерът на БСП заговори още по време на последния пленум на партията. Тогава Нинова заяви, че ще търси партньори в ляво за общо явяване на изборите на 11 юли. Според  „Сега“ заради преговорите БСП е променила датата, на която трябва да бъдат опредени водачите на листите им за новите избори и пленумът ще бъде не на 22, а на 25 май.

Първото потвърждение на новината обаче дойде не от БСП или потенциалните ѝ партньори, а от ДПС. „Много добра новина от днес - българската левица се обединява. България има нужда от силна левица. Моите адмирации! Пожелавам им да успеят, това е много добър ход“, заяви зам.-председателят на Движението Йордан Цонев в ефира на bTV тази сутрин. 

Малко по-късно един по един участниците в разговорите започнаха публично да признават, че общо явяване се обсъжда. Най-лаконични всъщност са от БСП, които потвърдиха информацията за такива разговори, но без да дават подробности. До момента Корнелия Нинова не е коментирала темата.

Снимка: БГНЕС

Бившият депутат от БСП Георги Кадиев посочи, че разговорите все още не са стигнали до край, но е дошло време за положителни новини и партиите трябва да намерят формула за общо явяване. Освен депутат от БСП Кадиев бе общински съветник в София и зам.-министър на финансите в периода от 2005 до 2007 г. Решението му да се оттегли от левицата бе взето през 2015 г., когато се кандидатира за кмет на София с подкрепата на АБВ на Георги Първанов. През 2016 г. учреди нова партията „Нормална държава“.

„Воля“ склони за обединение с патриотичните партии, „Атака“ имат условия

Снимка: БГНЕС

Трябва да има обединена левица, която да си постави за цел спечелване на изборите на 11 юли… Едно време направихме „Коалиция за България“ за три години, сега трябва да направим новата коалиция за 3 дни“, коментира президентът (2002 - 2012 г.) Георги Първанов, цитиран от „Епицентър“,  без да дава повече подробности.

Председателят на АБВ Румен Петков също отказа да навлезе в детайли, но пред Агенция „Фокус“ изрази убедеността си, че всички участници в разговорите желаят положителен резултат.

Припомняме, че в края на втория си мандат като държавен глава бившият лидер на БСП Георги Първанов учреди движение АБВ, което след това прерасна в самостоятелна партия. През 2014 г. новата партия се яви на парламентарните избори като опозиция на левицата и получи парламентарно представителство. С подкрепата на кабинета „Борисов 2“ АБВ получи вицепремиерско място за Ивайло Калфин. 

През 2016 г. АБВ започна да работи в партньорство с БСП при подготовката за президентската кампания на Румен Радев, но съюзът им се разпадна малко след обявяването на номинацията. А през 2017 г. АБВ се яви в коалиция с „Движение 21“ на парламентарните избори, но двете партии останаха извън парламента. На последните избори партията получи едва 0,46% подкрепа от избирателите. 

През последната година Георги Първанов критикуваше доста остро антиправителствената политическа линия на Румен Радев, докато БСП вече обяви намерението си да подкрепи президента за втори мандат, макар и със закъснение.

Разцепва ли се коалицията „Изправи се! Мутри вън!“?

Снимка: БГНЕС

Председателят на „Движение 21“ Татяна Дончева също не отрече да се водят преговори, но обяви, че за техния резултат трябва да изчакаме 26 май. Именно тогава по закон изтичат и технологичните срокове за регистрация на партиите и коалициите, които ще се явяват на новите избори, обясни тя пред „Свободна Европа“. През 2010 г. „Движение 21“ се роди като вътрешна опозиция на БСП, която впоследствие се отдели като самостоятелна партия. 

Оказа се обаче, че БСП са изолирали лидера на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова. „Не водя никакви разговори и никакви преговори с БСП, не сме канени, въпреки че на места върви такава информация“, коментира Манолова пред същата медия. 

По-късно тя излезе с позиция, че гражданската платформа „Изправи се.БГ“ няма да участва в трансфери и коалиции „на келепира и с никакви форми на ТКЗС-та“. „Изправи се.БГ“ не се продава, не се сватосва и не се разцепва, колкото и това да е блян за нашите опоненти. Ние се борим за обикновените хора. А борците за постове на червени килими винаги ще са наши опоненти“, изтъкна тя.

Дълги години Манолов бе определяна като едно от „остриетата“ на БСП до 2015 г., когато зае поста на омбудсман.

Припомняме, че в 45-ото Народно събрание Татяна Дончева влезе именно като част от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ като зам.- председател.

Още в първите дни след изборите на 4 април обаче Манолова и Дончева се противопоставиха на идеята за коалиция с БСП и шумно разкритикуваха Николай Хаджигенов, който тогава заяви, че им е необходима и подкрепата на левицата, за да бъде разрушено напълно сегашното статукво.

Междувременно за вота на 11 юли се оформи и друга лява коалиция - тази около бившия премиер Жан Виденов - „Лява алтернатива“. В нея попадат бивши кадри на БСП, бивши министри от правителствата на Виденов и Любен Беров, както и други представители от крайнолевия комунистически спектър. 

Жан Виденов създава партия

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама