БСП обяви: Голямата коалиция вляво е вече факт

17:35, 21 май 21 / Политика 25 4435 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Голямата коалиция вляво е факт. Вече са подписани първите споразумения с АБВ и „Нормална България“. Предстои това да стане и с „Движение 21“. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на bTV. 

По-рано през деня тя каза на брифинг намеренията си за създаването на такава коалиция. Тогава лидерът на БСП отбеляза, че сформирането ѝ не е лесно, но е необходимо за България. Разговорите с трите партии са водени от 2-3 седмици. Нинова посочи, че са преговаряли и с други политически формации и предстоят и още разговори, но не назова имена. 

„В условията на социално-икономическата криза и след управлението 10 години на ГЕРБ, България има нужда от лява политика и отваряне на ветрилото към ляво-център. Много години наред през целия преход левицата се роеше и животът показа, че малките партии, откъснали се от БСП, не винаги успяват да влязат в парламента, а хората, които ги харесват и гласуват за тях, се чувстват непредставени. По тези две причини потърсихме диалог за обединение вляво и провеждане на политика на отваряне на ветрилото и към центъра“, аргументира се Нинова, като изрази увереността си, че този нов формат ще доведе до по-добър резултат.

Корнелия Нинова отбеляза, че левицата ще се регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) на 26 май с името „БСП за България“. Нейният формат се запазва и досегашните им партньори остават, а новите формации ще бъдат включени чрез споразумения.

„Проведохме многократни срещи с трите формации. На първо място изчистихме общите си политики. Всяка от нашите формации представи платформата си, програмата си. Видяхме, че в най-висока степен те съвпадат. След това пристъпваме към организационните въпроси“, заяви Корнелия Нинова, като уточни, че тази коалиция се създава за изборите за 46-то Народно събрание, но може да продължи и за други избори. Тя отбеляза, че се очаква до 25 май, когато е Националният съвет на БСП, да бъде окончателно одобрен форматът. 

Лява коалиция, но без Мая Манолова и Жан Виденов

Лидерът на социалистите отбеляза, че не са водили разговори и не смята и за в бъдеще да иницират такива с лидера на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова.Манолова избра своя път, желая ѝ успех. Опитахме няколко пъти преди изборите да разговаряме, но не беше приета подадената ръка. От „Изправи се! Мутри вън!“ бяхме определени като статукво, като партия, с която не искат да разговарят, не искат да се правят общи политики в краткия парламент, който имаше“, изтъкна тя.

Припомняме, че дълги години Манолова бе определяна като едно от „остриетата“ на БСП до 2015 г., когато зае поста на омбудсман. Вчера новината за това, че БСП са водели разговори с Татяна Дончева, която в 45-ото Народно събрание именно като част от  „Изправи се! Мутри вън!“ като зам.- председател, предизвика бурни коментари за евентуално разцепление на коалицията. По-късно Манолова опроверга това, но без да споменава нищо относно евентуалното отцепване на Дончева. 

Не са водени разговори и с новата партия на Жан Виденов

Кой влиза в листите?

Партиите, които ще се присъединят към левицата, ще намерят място в изборните им листи. Георги Първанов и Румен Петков от АБВ обаче няма да бъдат включени по тяхно желание. Въпреки това ще имат представители.

До голямото ляво обединение с партиите на бивши социалисти се стигна след историческата загуба на БСП на последните избори. За пръв път от 20 години насам формацията стана трета сила и загуби почти половината от своите избиратели.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама