НАП трябва да си събере дългове за почти 10 млрд. лв.

15:50, 21 май 21 25 4579 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Националната агенция за приходите е отписала близо 10 млрд. лв. от фирми с големи задължения (над 5000 лв.) към фиска, обяви служебният финансов министър Асен Василев. 

Най-големият длъжник има дълг в размер на 160 млн. лв., като има и доста фирми със задължения от порядъка на 50 млн. лева. Част от тези дългове са трудно събираеми, но друга част са на работещи предприятия и трябва да бъдат събрани", отбеляза Василев и добави, че първите 100 фирми в списъка с длъжници дължат над 2 млрд. лева. 

Според него картината е доста притеснителна, тъй като става дума за системно несъбиране на данъчни задължения и контрол от страна на НАП. Натрупани са и огромни дефицити в системата чрез избягване на плащане. 

НАП с нов шеф - финансист и културист

„От днес започваме системна работа по решаване на тези проблеми, защото ако държавата не си събере постъпленията няма как да има пари за пенсии, здравеопазване и образование“, заяви служебният министър, цитиран от БГНЕС.

Основна задача в следващите два месеца е да подобрим работата на приходните агенции, така че да има повече средства в бюджета и доколкото е възможно без законодателна власт да сменим практиките и процедурите, за да пресечем теча на 2 до 3 млрд. лева на година, съобщи Асен Василев.

Електронно фактуриране

Финансовият министър съобщи, че започва проект по електронно фактуриране. Ще се работи и за предприватизационен ДДС на фирмите – още при регистрацията на фирмата тя ще бъде профилирана и наблюдавана. Така няма да може да се създават фирми с цел източване на ДДС, посочи служебният министър.

Той съобщи и че ще има публичен контрол на получателите на пари по обществени поръчки.

Снимка: БГНЕС

Бившата шефка на НАП отрича да е имало системно несъбиране на данъчни постъпления

Малко по-късно бившият шеф на НАП Галя Димитрова отхвърли твърденията, че по време на нейното управление е имало системно несъбиране на данъчни постъпления и премахнат данъчен контрол. Всеки служител на НАП знае, че вземанията, които законът изисква да бъдат отписвани от НАП всяка година служебно, са задължения, които е следвало да бъдат платени повече от 10 години преди това. В конкретния случай от 2017 г. до 2020 г. са отписвани задължения, които е следвало да бъдат платени през годините преди периода 2006-2009 г“, каза Димитрова, цитирана от БНТ. 

По думите ѝ това са задължения, които се отнасят за още по-стари периоди, като даде и пример - ревизионен акт от 2006 година е за ревизия на периоди, които са приключили преди това. Също така тези задължения, след като изтече срокът за доброволното им плащане, е трябвало да се предават за принудително събиране в Агенцията за държавни вземания.

„Хората от администрацията знаят, също така, че това са задължения на фирми, които участват в организирани схеми на данъчни измами, фирми, които нямат абсолютно никакви активи и които са с управители лица с нисък социален статус, или със задължения, които са прехвърлени на такива фирми с идеята те да не могат да бъдат събрани. В тези случаи е налице престъпление, свързано с укриване и неплащане на данъци по Наказателния кодекс, и те се преследват от прокуратурата“, добави тя.

Според нея е несправедливо да се счита, че служителите на НАП не са положили необходимите усилия за събиране на тези задължения, тъй като има ръст на събираемостта на задълженията, които са показателни и единствена обективна оценка за работата ѝ и за финансовата стабилност на държавата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама