Как да планираме лятната си почивка в чужбина?

09:31, 23 май 21 25 4014 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Засилване на жалбите срещу туроператорите заради пропаднали екскурзии в чужбина очакват от Асоциация „Активни потребители“. Пред БНР председателят ѝ Богомил Николов припомни, че в средата на май изтече срокът, в който компаниите могат да задържат парите на клиентите за неосъществени пътувания.

Николов посъветва, ако планираме пътуване зад граница, независимо дали го организираме индивидуално или чрез фирма, да следим непрекъснато променящата се обстановка.

Ако решим да пътуваме зад граница, задължително трябва да следим сайта на Министерството на външните работи за промени в конкретната държава и за режима за прибиране в България от нея.

Сертификатът, че сме ваксинирани в България, отваря много врати, но не всички: „Редица държави признават тези сертификати след определен срок. Ако да кажем днес получим сертификата и тръгнем да пътуваме, може да се окаже, че той ще бъде признат в дадена държава две седмици след неговото издаване. Освен това все още има държави, които не признават сертификатите. В Белгия към днешна дата не може да пътувате свободно със сертификат, а в Гърция от 14 май може“.

Румъния премахна ограниченията за пътуване, а Гърция отвори „Маказа“

Много държави все още изискват и предварителна регистрация, припомни Николов и посъветва да избираме гъвкави схеми за пътуване:

Трябва много внимателно да избираме вида билет, с който пътуваме, тъй като наистина някои еврокомпании предлагат много гъвкави условия, докато други не го правят. Също така при резервациите за настаняване важи същия принцип – някои резервации може да бъдат с невъзвръщаема стойност и фактически ние трябва внимателно да четем. Да не се изкушаваме от по-ниската цена, защото обикновено оферти за настаняване, когато са на много атрактивна цена, са такива, именно защото няма възможност за смяна на датата“.

Внимателно трябва да се запознаем и със застрахователните продукти, които купуваме за престоя си в чужбина. Защото може да се окаже, че евентуално заразяване с Covid-19 или карантина в чужбина не е покрит риск, предупреди още Николов.

Той очаква да се увеличи броят на жалбите към туроператорите: „Започват да изтичат отсрочките с т.нар. ваучери за неосъществените пътувания още от миналата година насам и ние силно се надяваме, че туроператорите са предвидили тази ситуация и ще могат да се справят с нея. Но предстои да видим, очаквам в близките 1-2 месеца да стане ясно дали те са се справили с тази задача или ще започнат масови спорове с потребителите“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама