Пеканов: Работим 24/7, за да спасим Плана за възстановяване

10:22, 23 май 21 / Политика 25 3985 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Основната ни отговорност е да преведем страната през този период на относителна политическа нестабилност и да гарантираме, че важните процеси се случват. Да гарантираме, че политическата нестабилност не се превръща в икономическа, която да повлияе на живота на хората. Затова всякакви проблеми и недобри практики от миналото, които могат да бъдат премахнати, са важни. Имаме задача да действаме почтено и отговорно. Нашата заявка е да върнем държавността. Това каза пред БНР Атанас Пеканов, служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства.

Планът за възстановяване ще минава през екооценка

Той изрази недоволство от нивото на амбиция на Плана за възстановяване и устойчивост и посочи, че е заварил процеса в късна фаза. „Има доста работа по текущата версия на плана. Работим 24/7, за да го спасим. Планът не изпълнява в достатъчна степен амбициозните цели на Европейската комисия. Но целите на ЕК трябва да бъдат напаснати към обстоятелствата в България и да не вредят на нито един регион в страната. Няма да оставим европейските приоритети да бъдат по-силни от нашите национални. Целта ни е да направим средствата да се използват по ефективен технически начин“, посочи Пеканов.

По думите му бъдещето е в науката и в иновациите и приоритетите са в технологическото развитие и по-доброто му използване.

Имам притеснение заради проверките на проектите от миналото, но и притеснение на макроикономическо ниво. Имаме чувството, че евросредствата не ни помагат достатъчно да наваскаме“, допълни Пеканов. Според него икономическата политика за последните 10 години е провал.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама