„Левски“ на 107 години

12:50, 24 май 21 / Спорт 25 4261 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Навършват се 107 години от създаването на футболния клуб „Левски“.

Вече повече от век всички, свързани със синята” идея споделяме радости и вълнения. Моменти на велика еуфория от успеха и рани от неуспеха. Не забравяме нито миговете, в които сме били на върха, нито тези в които сме преживявали загуби. Спомняме си легендите, съхраняваме паметта и ще продължим да следваме примера на великите имена, които създадоха мита за величието на футболната игра. Защото името ни задължава. 107 години Левски” от София. 107 години любов. Вчера, днес и завинаги... ”, пишат от клуба.

На Могилката до 22-ро училище в столицата бяха почетени основателите на клуба. За първи път от над 80 години на церемонията прозвуча старият химн на тима.

Началото

През 1911 г. свой тим създава една група момчета от столичната VI прогимназия „Тодор Минков“, чиято сграда тогава се е намирала на ул. „Княз Борис I“, между ул. „Узунджовска“ и ул. „Парчевич“. Това са хлапета на по 12-14 години, които нямат дори истинска футболна топка. Но, както ще се окаже по-късно, имат много ентусиазъм и инат. Първоначално те са известни под името „Шестия тим“, но скоро ще си изберат собствено име! За съжаление, 1912 г. се оказва началото на две поредни национални катастрофи за България. От 5 октомври, когато е обявена т.нар. Балканска война, та чак до 27 ноември 1919 г., когато е подписан Ньойския мирен договор, довел до края на Първата световна война, България е почти непрекъснато във военно положение. Изключение прави периодът от 16 септември 1913 г. до 1 октомври 1915 г., когато страната ни е официално в мир, но трескаво се готви за участие в Първата световна война. Но именно през тези близо две години относителен мир се раждат и първите истински спортни клубове в София със своите структури, ръководства, тимове и най-вече започват да се играят и първите мачове.

През пролетта на 1914 г. споменатите момчета от „Шестия тим“ на столицата вече са ученици на II мъжка гимназия. Възрастта им е 15-17 години. Сградата на гимназията по това време се е намирала в района на булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“. Доста по-късно II мъжка гимназия ще се сдобие с нова сграда. Днес това е 22-ро средно училище на бул. „Пенчо Славейков“. Още през 1905 г., когато в гимназията учители по физическо възпитание са били швейцарецът Даниел Бланшу и българинът Петър Радоев, за площадка за физическо възпитание на учениците са определени 12 дка на празно място на ъгъла на днешните булеварди „П.Славейков“ и „Витоша“. Мястото е наричано „Могилката“, тъй като в единия му край е имало неголямо възвишение. По проект на арх. Шамарджиев, теренът е подравнен и пригоден за спортни занимания. Възвишението се оказва стара тракийска могила, от която дори е извадена една голяма керамична делва, тя дълго време стои пред входа на гимназията. На 24 май 1914 г. на площадката на „Могилката“ се събират 20-30 ученици, предимно от II мъжка гимназия, които провеждат учредително събрание за образуване на официален спортен клуб. За съжаление, от това събрание не е останал никакъв официален документ. Затова сме принудени да се осланяме на спомените на някои от учредителите, изказани преди половин век при честването на 50-годишния юбилей на клуба.

Името

Въпросът за името на клуба предизвиква най-оживени дебати на Учредителното събрание. Първоначално се предлагат редица чужди наименования, като „Атлантик“, „Рапид“, „Експрес“ и др. Но дискусиите стихват, когато Борис Василев-Боркиша предлага: „Левски ще го кръстим!“. Ето какво казва за това самият кръстник на клуба: „Нa Учредителното събрание на „Могилката“ предложих Васил Левски за наш патрон, защото не исках в името на клуба ни да има чуждо влияние и защото се възхищавах от Апостола на свободата, виждах в него образец на смелост, ловкост и героизъм, на безпределна любов към народа и на готовност за саможертва в името на народа“.

За първия тим и първите мачове, за цветовете на клуба и за устава на отбора от Левски” разказват тук.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама