„Българското слово е свещено“: Думите на политиците

13:25, 24 май 21 / Политика 25 3900 Шрифт:
Василена Йорданова

Честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Това е първият път, в който отбелязваме празника с новото му име. 24-ти май е празник, какъвто имат малко други народи по света - празник на писмеността, просветата, културата. Празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. 

Традиционно своите поздрави по случай празника отправят и политиците у нас. Ето какви послания отправиха първите мъже и жени в държавата по повод 24 май:

Българското слово е свещено

„Създаването на българската азбука е едно от най-забележителните събития в историята на човешката култура. Неговото значение отдавна е надскочило границите на България и е сложило своя отпечатък върху развитието на цяла Европа, а и извън нея“, посочи служебният министър на образованието Николай Денков.

„Днес България е част от една общност, обединяваща много държави на Стария континент, а нашата азбука, наред с латинската и гръцката, е една от трите азбуки на тази общност. Българското слово е свещено! То ни обединява като народ и ни кара да се гордеем, че сме различни и неповторими. В световното културно наследство името на България винаги ще свети с буквите на солунските братя и с първите думи, преведени от Константин-Кирил Философ на български език: „В началото бе словото…“, казва още министър Денков. 

Честваме най-голямото духовно достижение на нашия народ

„Днес честваме най-голямото духовно достижение на нашия народ - създаването на собствена писменост. Трябва да помним, че преди повече от 1100 години именно България бе държавата, която спаси делото на светите братя Кирил и Методий“, заяви президентът Румен Радев. „България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност...Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения“, посочи още той.

Българският народ е роден от словото

„Чрез делото на св. св. Кирил и Методий и техните ученици България роди третата християнска цивилизация – славянската. Писмеността и богатата култура излязоха далеч извън пределите на държавата ни. Днес, когато говори за България, всеки казва, че тя е държавата на духа и културата. Наша отговорност е да пазим този авторитет и да го предаваме на поколенията“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. „Никога да не забравяме, че българският народ е роден от словото, книжнината, познанието и културата. Да възпитаваме децата си в гордост, че са българи“, призова тя. 

Българската азбука е най-великото обещание за вечност и безсмъртие на нацията

„Българската азбука е най-великото обещание за вечност, за безсмъртие на нашата нация. Тя ни дава надежда, че народът и държавата ни, освен славно минало, ще имат и славно бъдеще, че българската книжовност и неповторимото ни културно наследство ще пребъдат. Затова в свят, в който се размиват културни граници и идентичности, ние сме длъжни да се борим за книжовност и просвета, за нашия език и за съхранението на националния ни облик, заяви служебният премиер Стефан Янев. 

Българските учители са супергерои

Пандемията показа, че българският учител може да се справя с всяка ситуация - те наистина са супергерои, смята столичният кмет Йорданка Фандъкова. Честит празник на пазителите на българския дух. Хората, които работят в сферите на образованието, науката, културата, изкуствата, наистина продължават да пазят българския дух и им благодарим днес от сърце”, пожела тя в ефира на Нова телевизия.

Създаването на българската азбука е било революция

Създаването на българската азбука и отстояването на правото на един народ да слави Бога и да се бори за свой език е било революция в тогавашния свят, революция на правото да знаеш!”, написа във Facebook лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Нашите предци са ни дали език, който да ни свързва, чрез който да създаваме общности и който да ни помага да работим заедно за успехите на България. Това е наследство, което трябва да използваме днес, за да има по-добри дни за идните поколения”, посочи още той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама