Уникален фестивал в Сидни: Кирилицата на сцената и в сърцата

09:30, 26 май 21 / Култура 25 7236 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Уникално културно събитие в далечна Австралия. Асоциация „Родина Сидни“ организира Фестивал на кирилицата по повод празника на светите братя Кирил и Методий. Асоциацията е основана още през 1978 г. и съхранява и популяризира българските култура, традиции и език.

На другия край на света се събраха народите, които използват кириличните букви. Малки и големи рисуваха, пяха и танцуваха. 

Редица държавни австралийски организации подкрепиха честванията. Изложба описа живота и делото на светите за славяните братя. Прожектирани бяха документалният филм „Пътят на буквите“ (с режисьор Ралица Димитрова) и репортаж от „Алеята на писателите“ в Плиска. В работилница за букви децата оцветяваха, а възрастните изписаха имената си върху камък, с букви на глаголица или кирилица. Асоциацията организира и конкурс за детска рисунка, а група „Български ритми“ танцува в центъра на Сидни.

Фестивалът продължи с многонационален концерт на фолклорни изпълнители от България, Украйна, Русия, Македония, Сърбия и Словакия. Страната ни бе представена от група „Българи“ от Мелбърн.

Танц „Пирин“ в изпълнение на „Българи“

В Австралия показаха, че кирилицата е културен феномен. Силата на словото понякога се изразява по-силно не с думи, а с примери. Фестивалът на кирилицата е именно такъв пример. Шест националности бяха заедно - обединени от езиците, на които пишат най-съкровените думи, говорят с най-близките, сънуват и изразяват най-истинските си емоции. А в такива моменти българите трябва да бъдем горди, защото сме родени на благословена земя, родила буквите, на които днес пишат над 300 млн. души по целия свят. Частица от тази земя носи всеки българин, независимо къде го е отвела съдбата. Ние сме богати, защото преди да вземем сме дали... 

че и ний сме дали нещо на светът

и на вси Словене книга да четът

(„Паисий“, „Епопея на забравените“ от Иван Вазов)

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама