Минеков прави спецотряд по охрана на културното наследство

13:42, 25 май 21 / Политика 25 4599 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Имаме намерение, което ще уточня с министъра на вътрешните работи, да създадем специализиран полицейски отряд по охрана на културното наследство, независимо какво е то - движимо или недвижимо. Това обяви служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. 

Новият екип на министерството даде пресконференция за приоритетите си. Минеков посочи, че трябва да проверят състоянието на бюджета и извършеното до тук, за да знаят с какво разполагат. Той заяви, че създава четири инициативни групи във връзка с промени в действащи закони, които са критикувани отдавна. Като се надява, че всичко ще бъде така подготвено, че в деня, в който има Народно събрание, тези проекти за промени в законите да бъдат възприети незабавно от депутатите и да се извърши необходимото гласуване.

Минеков: Имам усещане за корупция

Служебният министър обърна внимание, че получил множество обаждания и питания за „инцидента от събота”, визирайки трите големи телевизии, които прекъснаха програмите си заради брифинг на ГЕРБ. Той подчерта, че частните телевизии не го засягат като министър, но случаят с БНТ е друг.

БНР и БНТ са част от системата за национална сигурност. Много добре е описано кога може да се получи такова прекъсване“, каза той. „Този брифинг определяте ли го като нещо по-важно от заплаха за националната сигурност и можем ли да сравним неговата значимост със земетресение и последиците от земетресение“, попита министърът, визирайки пресконференциите на бившата управляваща партия на 22 май.

Право на изявление пред националната телевизия имат президентът, главният прокурор, патриархът, главният мюфтия, след като са го поискали. „Можем ли да кажем, че двамата участници са представлявали патриарха или главния мюфтия с оглед на техните религиозни предпочитания във връзка с това прекъсва на предаването”, попита риторично министърът.

По думите му тези нарушения започват да стават систематични. Той припомни прекъсването на програмата „Хоризонт“ на БНР през 2019 г. „Този инцидент остана неразкрит”, заяви той и посочи, че ще настоява за отговор.

Струва ми се, че се натрупват явления, които могат да ме предизвикат да поискам оставката на Кошлуков”, заяви Минеков, цитиран от БГНЕС. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама