МВнР не прие обяснението на посланика на Беларус

14:47, 25 май 21 / Политика 25 4833 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

По указание на министъра на външните работи Светлан Стоев генералният директор „Двустранни отношения“ в МВнР Василий Такев извика за спешна среща в МВнР извънредния и пълномощен посланик на Република Беларус в Република България Александър Лукашевич.

В рамките на разговора от беларуската страна бяха поискани обяснения относно безпрецедентния акт на насилствено приземяване на гражданския полет на „Ryanair“ на 23 май 2021 г. в Минск, както и за последвалия арест на беларуския опозиционен активист и журналист Роман Протасевич, съобщиха от външно министерство.

Арестуваха беларуски опозиционер след принудително приземяване на самолета му в Минск

Представеното от беларуския посланик обяснение по отношение на приземяването на пътническия самолет и задържането на Роман Протасевич, отразяващо официалната позиция на беларуските власти, не бе прието от българска страна като основателно и издържано от международноправна гледна точка. Бе подчертано и намерението на българската страна да подкрепи искането за незабавно и бързо разследване на случая от ИКАО.

Реферирайки и към единната позиция на държавите членки на ЕС, намерила израз в приетите заключения на извънредно заседание на Европейския съвет на 24 май, действията на беларуските власти бяха определени като абсолютно неприемливи и окачествени като: „грубо нарушение на правилата на международното въздухоплаване и флагрантно незачитане на основните права и свободи на пътниците“. В рамките на разговора българската страна неколкократно призова за незабавното освобождаване на арестувания журналист и за внимателна оценка от беларуска страна на отрицателните последици на този безпрецедентен акт за отношенията на Беларус с ЕС.

ЕС спира полетите на беларуски авиокомпании

Посланик Лукашевич пое ангажимент да предаде изразената от българска страна позиция.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама