Фандъкова обещава нови 1080 места в детските градини до края на годината

16:00, 25 май 21 / София 25 5967 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

В момента в София се строят 16 нови сгради за детски градини, обяви в своя Facebook профил столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

До края на годината ще бъдат разкрити още 1 080 нови места, като ще започне и строителството на 25 нови сгради. А в следващите дни ще бъде обявен и списъкът на сградите, в които Столична община ще може да открие детски градини на партерните етажи.

В петък проведох среща с Асоциацията на строителните предприемачи, които заявиха, че имат интерес към това да изграждат помещения за детски градини, които след това общината ще придобива. Акцент в работата ни са т.нар. нови квартали в южната част на София, в които общината не разполага с подходящи общински терени. Това стана възможно след промени в наредбите за изграждане на детски градини, които Столична община предложи и успяхме да защитим през миналата година“, отбеляза кметът на София.

Фандъкова отбеляза още, че е възложила на зам.-кмета по образование Мирослав Боршош да разработи промени в наредбата за компенсации на деца между 3 и 6 години, които не са приети в общински детски градини. Целта е повече семейства да могат да се възползват от помощта на държавата, като промените ще бъдат предложени на образователното министерство. 

Строителството на нови детски градини и ясли и разкриването на нови групи е единственият начин да компенсира недостигът на места. Това е и моят ангажимент с 3-годишната строителна програма, която беше приета преди няколко месеца от общинския съвет“, каза още тя, като отбеляза, че за изпълнението ѝ разчита на кметовете на райони, които получават финансирането за строителството и провеждат процедурите.

Забавянето на процедурите по тази програма е недопустимо, а решението изисква обща работа, а не противопоставяне. Днес лично проверих строителството на нова сграда на 116 детска градина в район „Витоша“, един от районите с най-голям недостиг. Утре започва работа и по събарянето на стара сграда за 1 група, на чието място ще изградим градина с 4 нови групи“, съобщи столичният кмет.

Междувременно днес пред сградата на Столичната община родители готвят нов протест срещу недостига на места в детските ясли и градини в София.

Демонстрацията се организира в социалните мрежи, а над 500 души са заявили, че ще присъстват. Протестът е под мотото „Място за всяко дете!“. Родителите настояват за бързо довършване на проектите за строителство на нови сгради за детски градини, както и за компенсации за всички неприети деца. Според действащите правила компенсации се отпускат за деца от 3 г. до постъпването им в училище.

Места в детските градини ще има… ама друг път

Припомняме, че след класирането на 17 май стана ясно, че тази година 10 252 деца останват извън класирането след първия етап, което е почти половината от кандидатствалите. Те ще се борят на следващи класирания, но проблемът е, че има едва 3 300 свободни места. Което означава, че за едно място ще си съперничат три деца.

Недостигът на места доведе до взаимни нападки между съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов и столичния кмет Йорданка ФандъковаИванов поиска оставката на Фандъкова заради проблема, който възниква вече години наред. А тя от своя страна изненадващо се появи на строителната площадка на детска градина в кв. „Кръстова вада“, като обвини районния кмет на „Лозенец“ Константин Павлов (от „Демократична България“) за забавянето на реконструкцията на сградата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама