Освободиха шефа на ДАНС

21:00, 26 май 21 / Политика 25 5462 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Премиерът Стефан Янев предложи шефът на ДАНС Димитър Георгиев да бъде освободен от поста си, стана ясно след днешното правителствено заседание. 

„С поведението си този председател създаде прецедент и накърни авторитета на службата с действията си, мотивира решението Янев. По думите му се създава впечатление, че Георгиев предприема политически мотивирани действия, заемайки длъжност, която е деполитизирана по закон. 

На мястото на Георгиев правителството предложи да застане Пламен Тончев, който в момента е директор на регионалната структура на ДАНС във Враца. Малко по-късно държавният глава Румен Радев подписа указа за назначаването му, а с друг освободи Димитър Георгиев. 

Към момента няма яснота дали ще се стига до рокади по връха на останалите служби за сигурност.

Готви ли се смяна и на шефовете на службите за сигурност?

Припомняме, че шефовете на ДАНС, ДАР и ДАТО вкупом излязоха в неплатен отпуск, докато трае мандатът на служебния кабинет. Още тогава се заговори за рокади по върха на службите тъй като зад действията на шефовете им прозираха политически мотиви. Предсрочното прекратяване на отупските не успя да затопли отношенията между служебния кабинет и шефовете на службите за сигурност. Миналата седмица пък започна проверка в МВР и ДАНС след като стана ясно, че през последните месеци неправомерно са подлсушвани политици, включително служебния премиер.

Рашков потвърди: ДАНС и ДАТО са подслушвали политици, включително Стефан Янев

Служебният премиер успокои служителите в администрацита, че не се извършват чистки и пучове. По думите му служебният кабинет се опитва да освободи държавата от незаконосъобразни практики и действия и да работят в интерес на хората.

Снимка: БГНЕС

Реваншизъм заради руските шпиони

Според Димитър Георгиев освобождаването му е „неразривно свързано с разкритите руски шпиони в България”. 

„За мен обяснението да се стигне до тук е, че в работата си сме допуснали някакви грешки. Една от тях е, че през последните години направихме операции, които разкриха шпионски мрежи на чужди разузнавания, особено последните, които са свързани с хващането на шпионите, които работеха за Русия“, коментира той.

По думите му първите данни, които служебният премиер е поискал от ДАНС са свързани именно с последния шпионски скандал. Георгиев обяви също, че ДАНС не е подслушвала политици и докладът за това е на бюрото на премиера Стефан Янев.

Георгиев недоумява с какво е уронил престижа на Агенцията, след като тя е награждавана от партньорски служби. Той изтъкна също, че е работил с пет различни правителства, включително с настоящия премиер и до разкриването на шпионите не е имало проблем. Припомняме, че Димитър Георгиев оглави ДАНС през 2015 г. по предложение на второто правителство на Бойко Борисов и с указ на предишния президент Росен Плевнелиев. През 2018 г. той беше преназначен на поста по предложение на третия кабинет на Борисов и с указ на настоящия държавен глава Радев.

Тезата за връзката между шпионския скандал и рокадите в ДАНС първо бе лансирана от бившия премиер Бойко Борисов. Той прогнозира, че заради подобни действия никога в България повече няма да разкрият руски шпиони, защото никой няма да си сложи „главата в торбата”. „Извинявам се на тези момчета, които съм ги карал да защитават националната сигурност, а те били „непочтени”, според някого. Това е истината да ги махнат! И си измислиха!”, коментира той.

Бойко Рашков без достъп до класифицирана информация?

Според Димитър Георгиев вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация за период от 3 години.

По-късно Рашков каза пред „Дневник“, че не му е известно да му е отнет допускът до класифицирана информация. „Както се вижда - всичко е възможно... Не ме интересува какво говори този човек. Това, което казва, няма никакво значение за функцията, която изпълнявам в момента. И, на последно място, всеки момент ще получи указ си за своето освобождаване“отбеляза той. 

По Закона за защита на класифицираната информация министрите получават автоматично достъп до държавните тайни по силата на служебното си положение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама