МОН публикува отговорите на външното оценяване по БЕЛ

15:20, 27 май 21 25 4388 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

57 389 четвъртокласници се явиха на национално външно оценяване по български език и литература. Това са 95% от всички ученици от IV клас. Утре учениците ще положат изпит и по математика. 

Учебната година се удължава за малко над 300 училища

Изпитите започнаха в 10.00 ч. и продължиха 1 астрономически час, като за децата със специални образователни потребности бяха предвидени допълнително 40 минути. Създадени бяха условия да се включат и девет ученици под карантина.

Изпитът се проведе в 1755 училища, съобщиха от Министерството на образованието и науката. 

1100 ученици искат да положат трета матура

Изпитът по български език и литература включваше диктовка с 40 до 60 думи, която се пуска на аудиозапис. Четвъртокласниците трябваше да отговорят на 13 въпроса с избираем отговор и на шест въпроса с кратък свободен отговор, в част от които да изразят собствено мнение и да го защитят. Последната задача изискваше съставяне на текст по серия от картинки. Възможният максимален брой точки от изпита е 50. 

Отговорите на външното оценяване можете да видите ТУК. А резултатите ще са готови на 7 юни.

Кои университети ще приемат с оценка от матурите

Външното оценяване по математика включва 25 задачи, сред които такива с възможност за избор между три отговора, с кратък отговор и текстови задачи.

Учениците трябва да пишат с черен химикал върху отделна бланка, която след това ще се сканира и оценява електронно. За изпита по математика те могат да използват също молив, гума, линия, пергел и триъгълник.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама