Уволниха и шефа на АПИ

17:05, 27 май 21 / Политика 25 5901 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Георги Терзийски също е отстранен от длъжност от служебното правителство. Това стана ясно от негов пост във Facebook. 

Трудният и неизвестен път е предизвикателството, което те кара да преодоляваш безпътицата. Благодаря на моите спътници по пътищата на съзиданието. Оценката за строителите и разрушителите ще даде времето. Екипът беше страхотен! АПИ е един от моите университети! Благодаря!“, написа Терзийски. 

Освободени са другите двама членове на Управителния съвет - Олег Атанасов и Иван Досев.

Причината - платени аванси за обекти без разрешения

Досегашното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ е освободено заради плащане на аванси за строително-монтажни работи за обекти, които нямат проектна готовност и разрешение за строеж.

На мястото на Георги Терзийски начело на АПИ застава Апостол Минчев. В Управителния съвет влизат още Веселин Пейков и Ивайло Денчев.

Терзийски: Не се страхувам от проверка

Изненадан съм от мотивите за освобождаването ми от АПИ, не се страхувам от проверки, обяви Терзийски на извънреден брифинг. Той поиска от МРРБ да уточни за кои обекти става въпрос. „Нека се говори с конкретни факти, цифри, обекти. Тогава бих коментирал. Но тази тенденция, не само по отношение на АПИ, да се говори без конкретика не е полезна дори и за новия екип, който в момента влезе в Агенцията“, посочи  той, цитиран от БГНЕС.

Пътят на Терзийски

Георги Терзийски е начело на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ от началото на 2019 г. През юли в УС влизат и Иван Досев и Олег Асенов. Именно това е периодът, в който започна да се изпълнява първият от договорите между АПИ и държавното дружество „Автомагистрали“ за изграждане на участъци от АМ „Хемус“. Това предизвика неодобрение и остри нападки от страна на депутатите в 45-тото Народно събрание. Причината- АПИ е възлагала на държавната фирма директно договори за милиарди, с идеята, че компанията има капацитет сама да изпълни дейностите. В същото време фирмата превъзлага огромна част от дейностите на външни изпълнители, избрани по неясни вътрешни правила, без открито състезание по ЗОП. От МРРБ и АПИ обясниха, че „Автомагистрали“ е изпълнявала инхаус договори за близо 4 млрд. лв., пише „Сега“.

БСП пита „Автомагистрали“ счетоводна фирма ли са?

Извън тези пари Агенция „Пътна инфраструктура“ разпределя големи суми по договори за пътна подръжка и изпълнението на проекти, възлагани по обичайния ред със ЗОП. Години наред бюджетът на МРРБ, под шапката на което е АПИ, се оказва надвишен в пъти над сумите, гласувани от парламента, заради отпускано с постановления на МС извънредно финансиране.

Няма да увеличават цените на е-винетките през 2021 г.

Името на Терзийски се прочу през зимата на 2020 година, когато тогавашният премиер Бойко Борисов го нахока публично заради подвеждаща информация, че жители на села край София ще плащат винетки. 

Отиваш лично във всеки център на населеното място днес (Нови Искър, Банкя и Владая), заставаш на площада и като глашатаите едно време викаш по три пъти „Няма да има винетки“. Викаш три пъти, обикаляш и тогава се прибираш. Ясно?“, обърна се тогава Борисов към него. 

Това е втората голяма кадрова промяна в системата след отстраняването на директора на Държавния национален строителен контрол Иван Несторов. На негово място беше назначен бившият ръководител на общинския строителен контрол в София Влади Калинов, който подаде оставка през 2019 г. заради скандала с незаконното застрояване на терасата към мезонета на тогавашния шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимна 11:50, 27 май 21

Време е и ръководството на "Автомагистрали" да си понесе отговорността за "счетоводните дейности" !

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама