Посланието на папата към българите е за здраве, благополучие и просвета

14:25, 27 май 21 / Политика 25 3978 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Посланието на папата към българския народ е за здраве, за благополучие и за просвета. Той има желание нашите църкви да се сближават още повече. Ние имаме повече от хилядолетна история на нашите отношения, заяви след срещата си с папа Франциск президентът Румен Радев.

„Това ни е третата визита, с папата продължихме да обменяме мисли в различни сфери - не само политика. Това, че всяка година на 24 май, през последните десетилетия, се приема българска делегация на най-високо държавно ниво, е наистина важен знак за признанието към България и за ролята и мястото ѝ в световното и културно пространство“, каза държавният глава, като отбеляза, че папата следи съвременните процеси и заема активно отношение към всички съвременни проблеми.

Европейски историци се включват в българо-македонската комисия?

Освен за съвременния бич в държавността и корупцията, която има и в църквата, той сподели какво е казала и баба му - Дяволът влиза през човека чрез джоба. Тя го е открила и към българското кисело мляко“, сподели Румен Радев. По думите му папата е отправил много смело послание, насочено към откритото разобличаване на италианската мафия и има активна позиция по всички злободневни въпроси на нашето съвремение.

Президентът Радев е подарил на папа Франциск икона домашен триптих от Тревненската школа. На нея е изобразена Света Богородица със светци пазители на дома. Има символи на християнското изкуство, използвани от католическата общност у нас. Той отбеляза, че даровете му носят много силен заряд на обединяваща символика. 

Президентите Радев и Пендаровски заминават заедно за Рим и Ватикана

Румен Радев се похвали и че за разлика от предишния път, сега българската делегация е получила достъп до библиотеката на Ватикана. Били са му представени и ръкописът на документа, в който се споменава за историята на Петър Богдан. „Това събитие е от огромно значение за България и за нейната история. Едно изключително силно послание за свобода, за чест и за осъзнаването на един народ“, каза той, като отбеляза, че папата е обещал своята подкрепа този труд да се върне в България.

Българските слово и история в годините на османското владичество

Написаната на латински история от Петър Богдан е най-ранният известен историографски труд по история на България, предхождащ с около век написаната в 1761 г. от католическия отец Блазиус Клайнер „История на България“ и труда „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски от 1762 г.

Нямаме нужда от посредници

По повод предложението европейски историци да се включат в смесената българо-македонска комисия, държавният глава изтъкна, че нямаме нужда от посредници. Той отбеляза, че никой не познава по-добре нашата история от самите нас.

Заявявал съм го многократно на президента Пендаровски. От нас зависи – от един откровен и конструктивен диалог със София, базиран на историческите аргументи, подчерта президентът.

Комисията ще сработи за историята, най-важно е ние – на високо политическо ниво да направим необходимите стъпки. Те не минават през другите европейски столици и от там да бъде оказван натиск на България – в никакъв случай. Вярната стъпка е една - и това е София. Тогава ще се решат всички проблеми. Ние трябва да търсим устойчиво и необратимо решение, каза още той. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама