Скандал в Загреб: Премиерът обвини президента в насъскване срещу България

14:39, 28 май 21 / Политика 25 4295 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Хърватският премиер Андрей Пленкович обвини президента на страната Зоран Миланович, че с поведението си „насъсква хората срещу България“. Повод за неговото изказване е съобщение от българския посланик в Загреб Генка Георгиева, че през последните няколко дни в Хърватия са регистрирани три инцидента с нападения на български граждани. В обясненията пред органите на реда сънародниците ни са съобщили, че агресията срещу тях е била проявена, след като събеседниците им разбрали, че идват от България.

Премиерът Пленкович директно и открито обвини за инцидентите президента Зоран Миланович. Според министър-председателят по време на Срещата на върха на Словения и Хърватия със страните от Западните Балкани на 17 май поведението на президента е било безотговорно. Тогава Миланович отправи остри нападки към политиката на България по отношение на евроинтеграцията на Република Северна Македония.

Привикаха хърватския посланик заради нападки към България

Изказванията на Миланович станаха причина българското външно министерство да привика посланика на Хърватия Ясна Огняновац на 19 май. Пред посланик Огняновац генералният директор по европейските въпроси в МВнР Румен Александров определи като неприемливо и неоправдано изказването на хърватския президент, което предизвиква разочарование с оглед на отличния двустранен диалог между София и Загреб и единомислието по редица теми от Европейския и регионален дневен ред.  Сега Пленкович определи поведението на „президента Зоран Миланович като насъскване“ срещу България.

Този провокатор и измамник носи отговорност за информацията от българското посолство и нападенията срещу трима български граждани. Защо? Защото по време на срещата в Бърдо-Бриони говори срещу България. При ясната ни подкрепа за Република Северна Македония правителството ни никога не е демонстрирало агресия срещу България. Какво направи Миланович. Появи се веднъж и след това получихме нота за нападение срещу български граждани. Подобна политическа боза няма да може да продаде на хърватите“, заяви хърватският премиер.

Зоран Миланович веднага отговори на Андрей Пленкович и го нарече „стара квартална баба“ и го обвини, че „работи за евреина Сорос“, „не е истински хърватин“ и е „добър със сърбите“. Защо да съм провокатор? Защото отбелязах, че една държава, от която по принцип хърватите не се интересуват, се държи некоректно към друга страна, която за нас е приятелска?“, казва Миланович.

В отговор пък Пленкович обвини Миланович в използването на подобен език на омразата и към активистки за правата на жените и представители на малцинствата. 

Хърватските медии отбелязват, че намесването на България е само нов епизод от дългия конфликт между премиер и президент. Пленкович е представител на десноцентристката „Хърватска демократична общност“, а Миланович е от Хърватската социалдемократическа партия, която е наследник на Съюза на комунистите на Хърватия от времето на Югославия. Това, че двамата са от двата противоположни края на политическия сектор допринася за техните противоречия, но според много анализатори тяхното противопоставяне отдавна е надхвърлило рамките на добрия тон. Сега сблъсъкът между двамата се изостря и заради местните избори, пише bTV.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама