Неизвестни досега писма на Екзюпери разкриват как се е родил „Малкият принц“

19:00, 30 май 21 / Култура 25 4343 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Издателство Gallimard публикува 170 писма от кореспонденцията на френския писател Антоан дьо Сент-Екзюпери до неговата муза, художничката Консуело Сунсин-Сандовал, придружени от собствени рисунки на автора.

Как се е родил сюжетът

Именно в тази кореспонденция се ражда първият проект на изключителния бестселър: „Имаше едно дете, което веднъж намерило съкровище. Но то се оказало трудно за малчугана, чийто очи не могли да го разберат, а ръце - да го държат, и в резултат на това го обзела тъга“. Това писмо с изложението на литературния замисъл Антоан дьо Сент-Екзюпери изпраща до своята любима през есента на 1930 г. от Буенос Айрес, пише БГНЕС.

Те се оженили на следващата година. Оставайки пилот, Сент-Екзюпери отделя много време на литература и журналистика. „В неговите очи писателят не може да бъде просто разказвач на истории, той трябва да бъде в центъра на събитиятац, казва Ален Вирконделе, изследовател на неговата работа. През 1935 г. в Москва Сент-Екз, както го наричат ​​приятелите му, става единственият чужденец, на когото е позволено да се качи на въздушния гигант АНТ-20 „Максим Горки“. Година по-късно той докладва от Мадрид за испанската гражданска война. По време на германското нашествие във Франция той се бие във фронтовата авиация, но след окупацията на страната е демобилизиран и заминава за Ню Йорк.

„Малкият принц“ празнува своята 75-годишнина

През пролетта на 1943 г. писателят и неговата муза отново са изправени пред раздяла. Сент-Екзюпери настоява да се върне във френската армия. „Голяма утеха в настъпилата за мен самота“, признава Консуело, „беше първото ти голямо писмо, в което съжаляваш, че „Малкият принц“ не е посветен на мен... Толкова се страхувам да не изчезна от сърцето ти". „Консуело, скъпа, моли се за стареца, който се бие въпреки сивата си брада“, утешава я той през юли 1944 г.

Специална мисия

В края на юли 1944 г. майор Антоан дьо Сент-Екзюпери излита от авиобаза в Корсика. Той трябва да направи снимки в навечерието на десантна операция в южната част на Франция. Мисията била тайна, малцина знаели за датата на операцията. Полетът над Средиземно море отнел няколко часа, а двумоторният самолет бил невъоръжен.

Фрагменти от самолета Lightning, изчезнал в географската ширина над Марсилия, бяха извадени от морето едва през 2003 година. Пет години по-късно бившият пилот Хорст Риперт признава пред репортери, че на 31 юли 1944 г. той е свалил самолет именно в района, където се е намирал френския тпилот и е видял падането му.

Сент-Екзюпери не оставя завещание, а правата на наследниците на литературното наследство се определят от споразумение между членовете на семейството: половината от възнагражденията трябва да бъдат получени от съпругата, а другата - от другите роднини на писателя. Консуело умира през 1979 г.

„Малкият принц“е преведена на 457 езика и в момента е на второ място след Библията по брой преводи. Фондацията „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ припомня, че за произведенията на писатели, загинали за Франция, защитата на авторското право се запазва в продължение на 88 години. Така правата върху книгата, която е продадена в над 200 милиона копия по целия свят, са защитени до 2032 година. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама