Робот достигна дъното на Марианската падина

20:00, 30 май 21 / Любопитно 25 5326 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Дълбочините на океана са най-непозната територия за човечеството. Но сега сме на крачка по-близо до знанието какво се крие на морското дъно и това е, че екип от китайски учени е създал робот, за да изследва Марианската падина, най-дълбоката точка на Земята, на 11 000 метра под повърхността на морето, съобщава списание „Viajar“.

Този робот е успял да достигне 10 900 метра в падината благодарение на структурата си, имитираща рибата охлюв - животно, което живее на дълбочина около 8000 метра. Подводници или други конвенционални устройства не могат да издържат на високото налягане, което съществува в Марианската падина поради металните структури. Роботът е направен с мека структура на основата на силикон.

Китайска подводница се спусна до най-дълбокото място в света

Марианската падина се намира в западната част на Тихия океан, на около 200 км източно от Марианските острови, а максималната й дълбочина е 11 050 метра в малка долина. Но рибата охлюв не е единственото живо същество, което се е приспособило да живее в такива екстремни условия: повече от хиляда атмосфери налягане, четири градуса температура и пълна тъмнина.

Падината е известна и с приютяването на същества, които сякаш идват от друг свят. Например на мястото са открити гигантски калмари от вида Architeuthis, които могат да достигнат 14 метра, както и множество неизвестни видове риби. Повечето риби, които живеят на такива дълбочини, имат мека, желеобразна структура без люспи, за да могат да издържат на високото налягане.

Учени заснеха октопод на 7 км дълбочина в Индийския океан

Колкото по-близо до повърхността, толкова по-вероятно е да се намери повече живот като ярки биолуминесцентни медузи, които са единствената светлина в тази огромна тъмнина, риба таласъм с видими органи поради прозрачното тяло, гоблин акула с удължен нос или змиорка акула със своите 300 остри триконечни зъба.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама