Държавата разполага реално с 2 млрд. лева

19:00, 30 май 21 / Политика 25 4515 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Държавата има малко над 8 млрд. лв. в своите сметки, но около 6 млрд. лв. от тях са неприкосновени, защото са резерви на различни фондове. Реално министерството на финансите, към днешна дата, разполага с малко над 2 млрд. лв. свободни пари. Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев в ефира на bTV.

По думите му, ако ситуацията върви както до момента, то актуализация на бюджета ще се наложи. Тя обаче не може да бъде извършена от това правителство, защото за целта е нужен парламент. 

Василев за пореден път подчерта, че "на всички, във всички системи се виждат системни течове" и заяви, че именно затова е нужна промяна в действията на НАП, която да опита да събере повече приход в държавата. 

Фондът на фондовете и ББР са на загуба

Фондът на фондовете и Българската банка за развитие са на загуба, като Министерството на финансите ги е субсидирало. 

„Има един разход от 22 млн. лв. от Фонда на фондовете, който за мен е силно притеснително, тъй като той е под шапката на Министерството на финансите. Този държавен фонд, който трябва да управлява парите, които се дават по гаранционни схеми, управлява малко над 1 млрд. лв. обществен ресурс, основно от европейските  оперативни програми. Тази седмица ще направим детайлен преглед какво се случва там, тъй като Фондът, за мое голямо учудване, е на загуба и има нужда МФ да го субсидира“, заяви Василев.

Българската банка за развитие за миналата година е отчела загуби в размер на 120 млн. лв.

Две от топфирмите на ББР получили много по-добри кредити

Големите длъжници на НАП

През седмицата Василев съобщи, че Националната агенция по приходите е отписала за 3 г. около 10 млрд. лв. като несъбираеми дългове. Днес той допълни, че наказателните лихви и ревизионните актове са около половината от сумата, тоест чистите задължения са около 5 млрд. лв.

НАП трябва да си събере дългове за почти 10 млрд. лв.

Според него е необяснимо как може да се стигне до натрупване на дългове от порядъка на 20-30-40 млн. лв. „Всички знаем, че ако един месец не си платиш данъците или осигуровките, НАП бързо реагира и започва да си ги търси. Тоест, за да се стигне до такова голямо натрупване или не е имало реакция, или тази реакция по някакъв начин е била затруднена от хора извън системата“, коментира финансовият министър.

Финансовият министър добави, че започва проверка на фирмите, които имат големи наличности в кеш. Той посочи, че става въпрос за предприятия с над 100 хил. лв. в касата, като тази с най-големи касови наличности се занимава с имоти и има в кеш над 32 млн. лв. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама