САЩ шпионирали европейски политици с помощта на Дания

08:18, 31 май 21 / Свят 25 4088 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Агенцията за национална сигурност на Съединените щати е използвала партньорските си връзки с датското разузнаване, за да шпионира висши официални лица от съседните европейски държави, включително германския канцлер Ангела Меркел, предаде „Ройтерс“, като се позова на Датското радио.

Разкритията са били направени в резултат на вътрешно разследване в датското военно разузнаване за ролята на американската агенция.

Как американски войници атакуваха погрешка цех в пловдивско село

Според разследването, което покрива периода от 2012 до 2014 година, агенцията е използвала интернет кабели, за да шпионира официални лица от Швеция, Норвегия, Франция и Германия. Сред тях са още външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и бившият германски опозиционен лидер Пеер Щайнбрук, съобщи БНР.

Дания е близък съюзник на Съединените щати, който стопанисва няколко ключови станции за подводни интернет кабели до околните държави.

От Агенцията за национална сигурност отказаха да коментират, коментар не направиха и от датското военно разузнаване. Шведският министър на отбраната Свен Хултквист заяви, че ще изиска пълна информация по случая, а  норвежкият му колега Франк Бакке-Йенсен каза, че подхожда изключително сериозно към твърденията.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама