Отбелязваме Деня на детето

08:00, 01 юни 22 25 4177 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Всички възрастни хора са били първо деца. Но малцина от тях си го спомнят“, казва Антоан дьо Сенд Екзюпери. На 1 юни обаче е моментът да си го припомним.

Денят на детето е един от най-старите международни празници, като се чества от близо век. Той е специално предназначен за честване на децата и тяхното безгрижно детство. Води началото си от световна конференция, проведена в Женева през 1925 г., посветена на благосъстоянието на децата по света. На нея е приета декларация за правата на децата, според която възрастните трябва да им предоставят всичко, което съдейства за тяхното добруване, без значение от тяхната народност, вяра или раса.

История на детския празник в България

В България 1 юни започва да се празнува като официален празник след указ на цар Борис III през 1927 г. С него той наредил Денят на детето да се отбелязва на втората неделя след празника Великден. През онази година датата на празника се паднала 8-и май. Специален комитет отговарял за празнуването на деня на детето по онова време. Неин председател била княгиня Евдокия, сестра на цар Борис III и дъщеря на цар Фердинанд I.

Когато цар Борис III се оженил за царица Йоана, тя станала патрон на този Ден на детето, а след рождението на нейното дете – княгиня Мария-Луиза Сакскобургготска – за празника на детето били издадени специални марки с облика на малката княгиня.

Защо точно 1 юни?

Въпреки че няма точна информация как е избрана датата 1-ви юни, се счита че тя идва от китайския фестивал на драконовите лодки, който се празнува на този ден. Той е отбелязван в Китай още от дълбока древност и е свързан с пролетното равноденствие.

През 1925 г. генералният консул събрал всички китайски сирачета на 1-ви юни, за да празнува с тях този китайски фестивал. На същия ден се състоял и конгресът в Женева.

И все пак, за да стане този Ден на детето международно отбелязван, трябвало да изминат още 25 години. Така през 1950 г. празникът за първи път бил празнуван едновременно в над 50 държави по целия свят. От тази година насам на всеки 1 юни най-голямо внимание получават децата.

Защото, както е казвал Достоевски, „душата се лекува, като бъдеш с деца”.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Петкова 08:25, 01 юни 21

Изчерпателно, интелигентно, полезно. А докосването до Достоевски възхитително.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама