Кьовеши ще посети София

14:41, 01 юни 21 / Свят 25 4568 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши ще посети София съвсем скоро. Това съобщи тя в интервю за БНР, след като днес бе даден официален старт на Европейската прокуратура в Люксембург. Кьовеши не уточни какво има предвид под „съвсем скоро“, но допълни, че ще даде информация на по-късен етап.

Запитана за конкретните причини, поради които Европейската прокуратура отхвърли шестима от общо десетимата кандидати за европейски делегирани прокурори от България, Кьовеши отговори: „Ние си имаме вътрешните процедури и като се опираме на тях, трябва да проверим дали кандидатите отговарят на критериите за изборност. Има и други, като например опита, който те притежават, за да разследват финансови измами. В някои от случаите кандидатите нямаха прокурорски опит, за да изготвят обвинения или да правят пледоарии в съда".

Лаура Кьовеши допълни, че институцията е следвала европейски критерии, като е трябвало да приложи едни и същи правила за всички 22 страни. „Не можем да правим отстъпка за никого“, категорична е тя и допълни, че очаква новите кандидатури възможно най-бързо, за да може Европейската прокуратура да е напълно действаща.

Започва работата на Европейската прокуратура

Новата Европейска прокуратура започва работа от днес. Тя бе създадена през 2017 г. като независим от Еврокомисията орган, който да преследва престъпления срещу бюджета на ЕС. Неин ръководител и европейски главен прокурор е Лаура Кьовеши, която преди това ръководеше румънската Агенция срещу корупцията.

Новата европейска прокуратура (със седалище в Люксембург) е наднационален орган и ще разследва най-вече финансови измами, засягащи финансовите интереси на ЕС, включително и свързани с ДДС, когато надхвърлят 10 млн. евро. Ще разследва и сигнали за активна и пасивна корупция, както и всички други незаконни дейности, които са неразривно свързани с престъпления срещу бюджета на ЕС. Ще си сътрудничи с ОЛАФ, службата за разследване на измами, пише „Дневник“.

Сигнализирайте на вашия език

Зa пpecтъплeниe мoжe дa cъoбщи вceĸи гpaждaнин, дopи в ĸaчecтвoтo cи нa физичecĸo лицe. Tpябвa oбaчe дa имa „paзyмни ocнoвaния дa ce пoдoзиpa, чe e извъpшeнo пpecтъплeниe, зacягaщo финaнcoвитe интepecи нa EC”. От подателите на сигналите не се изисква да представят доказателства, но не може да са анонимни.

Сигнали могат да се подават на български език, през специален формуляр онлайн. От самата европейска прокуратура призовават гражданите да сигнализират за престъпления на техния роден език.

„На сайта на ЕП ще бъде активирана възможността абсолютно всеки човек на своя роден език да подаде сигнал за измама с евросредства. Формата за подаване на сигнала е опростена максимално, а подател на сигнал може също така да бъде и юридическо лице“, обясни българския европрокурор Теодора Георгиева пред „Капитал“. И допълва: „Не е задължително, разбира се, сигналът да се пуска през сайта, можете да отидете с лист хартия и при делегираните прокурори и да подадете сигнала на тях.“

Теодора Георгиева е българският представител в Европейската прокуратура

Българското представителство

България е сред 22-те държави членки, които излъчиха магистрати за европрокуратурата, но този процес не мина гладко. Първоначално прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет посочи и следователи наред с прокурори. Но през април Лаура Кьовеши отхвърли четирима и одобри трима наши кандидати и поиска България да излъчи нови. От писмото на Кьовеши тогава се разбра, че се предпочитат магистрати, които са били в позиция да участват във вземането на решения или да представляват прокуратурата в съдилищата, тоест да са прокурори, докато в излъчените от ВСС имаше и следователи и един съдия, които именно бяха отхвърлените.

Европрокурорите на България станаха четирима

Явни липси

Най-много назначени делегирани прокурори имат Италия (15) и Германия (11), като всички номинирани са одобрени от Кьовеши и назначени. По четирима прокурори освен от България са назначени още от Франция, Латвия и Португалия. Гърция ще има петима прокурори, които ще работят по европейските дела, Румъния шестима, като всички предложени от Букурещ кандидатури са одобрени.

С непопълнени състави тръгват и други държави. Финландия и Словения не номинираха никакви кандидати за делегирани прокурори, които трябва да се занимават с европейските разследвания на място

Пет европейски държави решиха да не участват в службата - Дания и Ирландия, които по принцип не участват в политиките за правосъдие и вътрешни работи, както и Швеция, Полша и Унгария. По време на изслушванията си в Европейския парламент Кьовеши заяви, че ще работи с тези държави с двустранни споразумения, за да гарантира сътрудничеството им при разследването на случаи, които ги засягат. До момента такова споразумение е сключено само с Унгария. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама