Сретен Йосич е излязъл от затвора за пръв път от 12 години

17:45, 01 юни 21 / Свят 25 3933 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Сръбският мафиот Сретен Йосич, по-известен с прякора си Йоца Амстердама, е излязъл от затвора за първи път от 12 годинипише местното издание „Телеграф“.

Бил е освободен миналия уикенд, но само за кратко. 

59-годишният мафиотски бос излежава 13-годишна присъда в затвора „Забела“ в град Пожаревац - известен с прозвището балканският „Алкатраз“. 

Йоца Амстердама е бил посрещнат от съпругата си Вера Милосавлевич и синовете си. След уикенда отново се е прибрал зад решетките, предаде bTV.

Връзката с България и Бойко Борисов

Сретен Йосич беше арестуван на 27 април 2009 г. по подозрение за убийството на хърватския журналист Иво Пуканич, който разследваше канали за контрабанда на цигари през Балканите. Присъдата му обаче идва по друго дело - за подбудителство към убийство на Горан Марянович.

В съда той заяви, че в края на 90-те години той се разочаровал от сръбските специални служби и затова заминал за България, където го пазели българското разузнаване, Бойко Борисов и оръжейният търговец Николай Гигов. Заради това в парламента беше създадена парламентарна комисия, която да провери тези твърдения, но те така и не бяха потвърдени, припомня „Капитал“.

Сретен Йосич беше арестуван и в България през 2002 г., когато главен секретар на МВР беше Бойко Борисов, по искане на нидерланските власти заради заплаха за убийство от него към нидерландски прокурор. Това обаче не беше доказано в съда и сърбинът, беше върнат в Сърбия и въдворен в затвора там.

Четири години по-късно белградският съд го освободи под гаранция. А заради информация, че Йосич иска да си отмъсти на Борисов и е поръчал убийството му, тогавашния столичен кмет Бойко Борисов тръгна с усилена охрана от НСО.

Според сръбския Закон за амнистията Йоца Амстердама може да бъде освободен от затвора още този септември.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама