„Непоискано мнение с Андрей Арнаудов“: Продължаваме да мечтаем

10:00, 03 юни 21 25 2646 Шрифт:
Андрей Арнаудов Автор: Андрей Арнаудов

Телевизията ми дава публичност вече 20 години, но в забързаното ѝ темпо някак си често няма място за общественозначимите въпроси, които наистина ме вълнуват. Затова в рубриката „Непоискано мнение с Андрей Арнаудов“ ще обръщам специално внимание на теми, които в студиата и в интервютата едва ли ще ме попитат, а ми се струва, че има какво да кажа. Така или иначе в социалните мрежи това вече е масова практика... нека и аз стана част от нея.

Има нещо много символично във факта, че Денят на детето и Денят на Ботев са един след друг в календара. Децата, поетите и революционерите са тези, които най-често са смели мечтатели. Днес ще си позволя да пиша малко и за моите мечти, тъй като след няколко дни имам рожден ден, което винаги е време за равносметка. Революциите в историята се правят от младите хора, най-много 30-тина годишни, аз вече поотминах тази възраст, а и не смятам, че съм бил достатъчно смел за революционер и тогава. За сметка на това както аз, така и хората около мен продължаваме да мечтаем и се опитваме да реализираме поне част от мечтите си. 

Част точно от тези мечти и нашето разбиране за патриотизъм беше създаването на организацията ДНК преди 5 години и на платформата „Bulgaria wants you“ (BWY) миналото лято. В платформата се опитваме да представяме България такава, в каквато, макар и трудно, започва да се превръща, и такава, каквато ни се иска да я виждаме – модерна, развиваща се, отворена към света, но запазваща изконните си ценности. България, която може да задържи младите хора тук и да върне част от тези, които я напуснаха преди години.

Част от аудиторията не ни разбира, защото рефлексите на негативизма се опитват да осмислят всичко в контекста на политиката. С други думи, ако по времето на ГЕРБ показваш компании, които създават наистина ценен продукт, излиза, че защитаваш ГЕРБ. Ако по времето на Румен Радев правиш същото, тогава значи, че защитаваш Румен Радев. След време, ако евентуално го правиш по времето на „Демократична България“ и „Има такъв народ“ – за търсещите политика във всичко, ще защитаваш тях.

И по-важното, ако се опитваш да покажеш компаниите и личностите, които променят средата, и по този начин насаждаш оптимизъм, това автоматично означава, че неглижираш или отричаш факта, че в България има корупция, не работи съдебната система, качеството на образованието пада, а пенсиите са ниски. А ние вярваме, че независимо от всичко изброено дотук няма как да не представим на аудиторията човек като Райчо Райчевкойто създава малки и достъпни сателити, с които ще позволи използването на космически технологии на редица компании по света.

„Непоискано мнение с Андрей Арнаудов“: За очакванията към властта и смяната на чипа

Има стотици такива българи, непознати за широката аудитория, завърнали се у нас, започнали от нулата и създали продукти, които се ценят по целия свят. Своите успехи те дължат преди всичко на самите себе си, а не на средата, но е трудно някой да научи за тях, защото чипа, за който говорихме по-миналата седмица, е такъв, че искаме да живеем само с проблемите.

През месец май с нас се свърза екип на „France 3“, който по темата за демографската криза в България се беше спрял именно на платформата BWY, като модел за връзка между наши и международни компании и българите, живеещи по света и у нас. Преди няколко дни филмът излезе. Горди сме и щастливи, че втората най-гледана френска телевизия ни е забелязала, но това, което ме натъжава, е, че почти никой в България не ни е потърсил сам, за да разказваме за платформата си. Ако не бяха медийните ни партньорства, многото ни контакти в нашите среди и най-вече бТВ, публиката изобщо нямаше да знае за това, което правим.

Разбира се, ако двамата с Иван излезем и се отрежем като казаци в някой бар, а след това направим ефектни зулуми (не сме го правили от години, но това е като колелото – не се забравя), 6 месеца медиите ще пишат за това, а следващите 15 години ще ни го напомнят. И това не се дължи само на медийната среда, а и на факта, че на аудиторията и харесват такива новини. 

Робуваме на безброй стереотипи, от които трябва да се освободим. Когато казах на мениджъра на една голяма западна компания покрай срещите на BWY, че съм националист, тя ме попита: „Вие националистите не искате ли да гоните чуждите компании от България?“ У нас думите патриот и националист така се изкривиха, че е срамно да ги използваш. Трудно е да обясниш, че можеш хем да си националист, хем да искаш да сме отворени към света, хем да стимулираме българското. И че целта на ДНК по отношение на раждаемостта не е да направи така, че малцинствата да не създават деца, а да направи така, че образованите българи да създават.

Просто средата е пропита с отрицание и не ти позволява да мечтаеш. На 12 юни в „Sofia Event Center“ ще направим първото голямо събитие на BWY, на което ще срещнем вдъхновяващи лектори, големи работодатели и хора, които търсят възможности в България. Вярвам че тези, които мислят като нас, там ще бъдат огромно мнозинство. Вярвам и че по принцип са мнозинство, но проблемът е, че са много по-тихи. А тези, които винаги търсят недостатъците и дефекта, просто с шума около себе си оставят усещането, че са мнозинство. 

Всички ние променяме България. И няма да я променим на 11 юли, а ще я променяме всеки ден следващите години и сме длъжни да продължим да мечтаем. Нашето поколение вече е на средата на пътя си, но имаме право да не губим надежда.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама