„Маркет линкс“: Под 4% разлика между ГЕРБ и „Има такъв народ“

09:41, 03 юни 21 / Политика 25 2456 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Разликата в подкрепата между ГЕРБ и „Има такъв народ“ на Слави Трифонов е под 4%. Tова показват данните от проучване на „Маркет линкс“, финансирано и реализирано съвместно от bTV. 

ГЕРБ получава подкрепата на 21% от анкетираните при 17,6% подкрепа за „Има такъв народ“. Стопява се разликата и между Трифонов и коалицията около БСП, като подкрепата за червената коалиция е 17,1%.

Според проучването „Демократична България“ е четвърта политическа сила (11,8%) , като изпреварва ДПС (9,4%) с малко над 2%. В парламента влиза и коалицията „Изправи се! Мутри вън“ с резултат от 4,2%.

Въпросът дали новата патриотична коалиция между ВМРО, „Воля“ и НФСБ ще намери място в парламента остава неясен, тъй като партиите са представени отделно в проучването. Сумарният им резултат обаче надхвърля прага от 4% за влизане в парламента. 

Над 50% от българите одобряват формата на служебния кабинет

 

Над 50% от българите одобряват формата на служебния кабинет, приемат  го като добре балансиран от партийна гледна точка. Приемат го като начин и средство да се върви към предсрочни парламентарни избори“, обясни социологът Добромир Живков, управител на „Маркет Линкс“.

„По-принцип новата изпълнителна власт се ползва с по-висок рейтинг на самия старт на своята дейност. Тук контрастът се усилва от това, че предишното управление беше стигнало много ниски нива. Надеждите на българските граждани се насочват към следващите избори“, посочи Живков.  Кадровата политика на служебното правителство също получава одобрение от над половината българи, показва още проучването.

63% са декларирали, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори, това може би ще ни доведе до по-висока избирателна активност, добави той. „Около 80% от българите са декларирали, че ще останат в населените си места към датата на изборите. За тях процесът на гласуване ще бъде традиционен“, отбеляза Живков.

Изследването е проведено сред 1067 лица над 18 г. в страната в периода 19 – 27 май 2021-ва година по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама