ЕП изпраща мисия у нас заради санкциите на САЩ

09:25, 04 юни 21 / Свят 25 2631 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент ще изпрати своя мисия в България, съобщиха за БНР от Европарламента. 

Решението е взето вчера вечерта на заседание, свикано специално заради огласените санкции на САЩ срещу група високопоставени българи за корупция. То се е провело при закрити врата на групата, а решението ще бъде потвърдено с писмена процедура днес.

Очаква се евродепутатите да дойдат у нас през септември или октомври. Изпращането на мисия е одобрено от представители на трите най-големи парламентарни групи – Европейската народна партия, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и „Обнови Европа“. Групата се състои от 14 членове на парламентарната комисия – по двама от всяка политическа група. Единственият български член в нея е Елена Йончева от Прогресивния алианс на социалистите и демократите. 

Искането е на социалистите и е от няколко месеца насам.

Припомняме, че в сряда Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на шест български лица за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и техните мрежи, обхващащи 64 организации.

Уличените в корупция са бизнемсните Васил Божков и Делян Пеевски, който доскоро бе и депутат, зам.-председателя на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, зам.-министър на икономиката Александър Манолев, както и Петър Харалампиев и Красимир Томов от Държавната агенция за българите в чужбина. А вчера българската прокуратура изрази готовността си да разследва всички замесени в корупционния скандал. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама