Facebook лишава политиците от привилегии

20:00, 04 юни 21 / Любопитно 25 2280 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Социалната мрежа Facebook планира да се откаже от специалните правила, които дават привилегии на политиците при публикуване на съдържание, съобщава Verge.

Според изданието промяната е резултат от потвърждение на решението за блокиране на акаунта на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Надзорният съвет на социалната мрежа разкритикува специалното отношение към политиците, като заяви, че „едни и същи правила трябва да се прилагат за всички потребители“. Съветът даде на Facebook срок до 5 юни, за да отговори на съответните препоръки.

Подобна драстична промяна в политиката на Facebook може да има последици за начина, по който длъжностните лица използват социалната мрежа, пише Verge. Изданието отбелязва, че социалната мрежа в исторически план се е придържала към политиката на невмешателство, когато става въпрос за публикации на политици.

През последните няколко години Facebook състави списък с политически акаунти, които не са обект на същите правила за проверка на фактите и модериране на съдържанието, които се прилагат за други потребители. През 2019 г. според портала Information, група служители са поискали отпадането на този списък, позовавайки се на вътрешни изследвания, според които хората са по-склонни да вярват на невярна информация, когато официален служител я публикува, пише БГНЕС.

По-рано Twitch, Twitter, Facebook, Youtube и Instagram блокираха акаунтите на Тръмп за различни периоди заради изявленията му за безредиците във Вашингтон на 6 януари. Причината бяха видео и текстови съобщения до протестиращите, завзели сградата на Капитолия във Вашингтон. Призовавайки ги, от една страна, да се държат мирно и да се приберат вкъщи, Тръмп ги нарече патриоти и обяви измама на изборите. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама