Новият шеф на АПИ откри нередности при ремонта на магистралите „Тракия“ и „Марица“

11:31, 04 юни 21 25 2987 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Новият шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ откри нередности при ремонтите на магистралите „Тракия“ и „Марица“. Инж. Апостол Минчев започна инспекция на строително-монтажните работи на стратегически пътни обекти, като проверката му е констатирала редица нарушения в ремонтите на двата аутобана.

Магистрала „Тракия“

Така например при ремонта на участъка от АМ „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора са използвани некачествени  строителни материали. Консатирано е още неизпълнение на техническите указания от страна на строителя; липса на компетентен технически ръководител по асфалтополагане; липса на компетентен технически надзор; липса на удачен проектантски и авторски контрол. Отговорни за това са фирмата строител, строителният надзор и проектантът.

Въпрос за милиони: Колко струва ремонтът на „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора?

Ремонтът на „вълните“ в участъка нашумя заради високата си цена - в крайна сметка се оказа, че ремонтът на участъка е по-скъп от строежа му. Още в края на миналата година експерти откриха пропуски в скъпия ремонт, но това не попречи на бившия премиер Бойко Борисов да пусне движението по част от отсечката точно преди парламентарните избори. Други 10 км бяха пуснати в края на април, а ремонтните дейности се очакват да приключат до края на юни. Проблемите с участъка баха обяснени от предишното управление с некачествената работа на Тройната коалиция.

Магистрала „Марица“

При инспекция на ремонтните дейности на участъка от АМ „Марица“ в района на Свиленград е установено неточно, некачествено и технически неудачно проектантско решение на преходите насип - мост, повреди по конструктивни елементи и откосите на мост, на който се извършват строителни работи. Проектантът на обекта се е държал неуважително. АПИ като възложител на строително-монтажните работи ще поиска извършването на независима техническа експертиза и ще бъде търсена отговорност от проектанта, включително финансова и спиране на авторските права, съобщиха от АПИ.

Новината за започването на ремонт на магистралата предизвика смесени чувства. От АПИ мотивираха небоходимостта му с това, че участъкът е строен преди 30 години и има нужда от подобряване. Обявената цена обаче бе рекордна - близо двойно по-висока от тази на участъка между Чирпан и Стара Загора на АМ „Тракия“, въпреки че тук ставаше въпрос за превантивен ремонт. По график ремонтът на отсечката трябва да завърши през ноември 2021 година.

От АПИ посочват, че инспекциите на стратегически пътни обекти на инж. Апостол Минчев продължават.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама