Прокуратурата прави „проверка на проверките“ на Пеевски

13:18, 04 юни 21 25 2338 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Прокуратурата ще анализира наново „редицата проверки, които е правила през годините на Делян Пеевски“. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева.

Прокуратурата ще разследва Пеевски заради санкциите от САЩ

Днес тя потвърди, че държавното обвинение се е самосезирало и е образувало 6 преписки спрямо всяко едно от лицата, на които САЩ наложи санкции за корупция.

Това са бизнесмените Васил Божков и Делян Пеевски, който доскоро бе и депутат, зам.-председателя на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, зам.-министър на икономиката Александър Манолев, както и Петър Харалампиев и Красимир Томов от Държавната агенция за българите в чужбина.

Милева посочи, че освен повдигнатите вече 18 обвинения на Васил Божков, „са налице и няколко разследвания с различен предмет на дейност”.  Ще бъде преценено дали предметът на проверката съвпада с този на разследванията и ако това е така, същата ще бъде изпратена по компетентност на Специализираната прокуратура.

По отношение на Манолев, Харалампиев и Томов прокуратурата в Благоевград и Специализираната прокуратура са внесли обвинителни актове и делата се намират в съдебна фаза. „Всички престъпления са корупционни“, обясни Милева.

Предстои да бъде извършена проверка и на Илко Желязков.

Милева изтъкна, че прокуратурата е вече е започнала разследване срещу четири от шестте физически лица и дори допусна, че докладът на САЩ вероятно стъпват на работата на прокуратурата и събраните доказателства.

Тя повтори, че държавното обвинение в подкрепя позицията на САЩ за борба с корупцията. Според нея обаче за това е необходим диалог между прокуратурата, МВР и изпълнителната власт, а това едва ли може да стане „в условията на политически атаки срещу съдебната власт“.

Прокуратурата ще поиска от партньорските органи отговори, конкретизиране и разширяване на посочената информация, след като вчера стана ясно, че държавното обвинение не е било предварително уведомено за доклада на САЩ.

Реакциите на санкционираните

Бившият депутат Делян Пеевски обяви, че не е участвал в корупция и обяви случващото се като „абсолютно недопустимо, тенденциозно“. Според него зад тази атака срещу него стои „медиен олигарх и приватизатор, парадиращ с добрите си контакти“.

Васил Божков първо благодари от Дубай на САЩ, че са се задействали по негов сигнал, без да обръща внимание на санкциите към самия него. По-късно на онлайн пресконференция, той обяви, че е бил рекетиран от политици, а не ги е подкупвал.

Илко Желязков излезе в отпуск и изключи телефона си.

Александър Манолев обяви, че няма обяснение защо името му е включено в този списък и посочи, че повече от 2 г. няма нищо общо с българската политика.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама