Три проекта за градска мобилност с награди от Хакатона InnoAirChallenge на А1 и Асоциация за развитие на София

15:46, 04 юни 21 25 2133 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Отбор „Софенхаген“ спечели първо място и 10 000 лева от хакатона InnoAirChallenge: Making urban mobility smarter за проекта „Следващата ви кола ще е велосипед“. „Последните“ зае второ място и получи ваучер на стойност 5000 лева, а на трето място се класираха отбор „InnovaOne“, от Харманли, който спечели 3 000 от състезанието.

В Хакатона InnoAirChallenge: Making urban mobility smarter, организиран от А1 и Асоциацията за развитие на София, в ролята си на координатор на проекта INNOAIR от името на Столична община, се съревноваваха общо 22 отбора с предложения за оригинални и приложими технологични решения за подобряване на градската мобилност. А1 България осигури общ награден фонд от 18 000 лева, за да поощри допълнително хората с технологични знания и умения да потърсят смели и иновативни решения за бъдещето на градската мобилност. Сред отборите, участвали в Хакатона, бяха представители на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Техническия университет в София, Пловдивския университет, Бургаския Свободен университет и много други.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви: „Поздравявам всеки от 68-те вдъхновени и креативни хора, които се включиха в Хакатона. С това те ни показаха, че не само желаят промяна, но и са готови да участват в нейната реализация. Благодаря на журито, на нашия основен партньор А1, че заедно реализирахме тази инициатива. Радвам се, че в съревнованието се включиха отбори от цялата страна. Сигурна съм, че решенията, които те създават и предлагат, могат да са полезни не само на София, но и на много от градовете в страната. Вярвам, че промяната е възможна само ако всички заедно участваме в нея и се подкрепяме. Градската мобилност е един от най-важните въпроси във всеки голям град и последните години ние правим мащабна модернизация, въвеждаме електронни системи, видеонаблюдение и т.н. Но не можем да спрем дотук, тъй като целта ни е да направим градския транспорт още по-удобен за хората“.

Васил Нейчев, старши мениджър в направление „Информационни технологии и дигитална трансформация“ в А1 България и член на журито на Хакатона, коментира: „Иновативните идеи на участниците за решаване на най-належащите потребности на градската мобилност с технологични средства бяха много оригинални и със сигурност затрудниха избора на журито. Поздравявам участниците за смелите предложения и задълбочените технологични познания. А1 работи постоянно в областта на технологични иновации и ние приветстваме възможността да подкрепяме не само развитието на такива идеи, но и професионалното израстване на хората, които ги предлагат. Затова освен паричните награди ще дадем и няколко специални, под формата на персонална покана за участие в нашата Лятна академия, а защо не и – постоянна работа в нашето все по- разрастващо се ИТ направление“.

- Проектът, спечелил първо място и голямата награда, разработи платформа, с която хората ще могат най-лесно да намерят безопасен маршрут в София за придвижване с велосипед.

- На второ място се класира проектът на отбор „Последните“ за разработване на система, която измерва в реално време температура, влажност, концентрация на CO2, нива на фини прахови частици и налягане, с цел визуализация и анализ на замърсеността на въздуха. Информацията е полезна за откриването на източниците на замърсяване, както и за оценка на ефективността на мерките за ограничаване на вредните емисии. NB-IoT технологията ще даде възможност за надеждно и ценово-ефективен пренос на данните.

- Трети в класирането са отбор „InnovaOne“ от Харманли за разработване на сензорни системи за мониторинг на качеството на въздуха и водата с висока точност и възможност за анализ на данните с невронни мрежи. Важна част от проекта им е ML платформа за анализ и възможност за прогнози за бъдещи замърсявания подобно на прогнозата за времето. За имплементирането на проекта ще се радват на партньорството на А1 и 5G мрежата на компанията.

Допълнителна специална награда от Центъра за градска мобилност получи решението за проследяване на запълняемостта на превозните средства през мобилните камери на отбора ИТГ. Специална награда в размер на 1000 лева от Асоциация за развитие на София връчи Светлана Ломева, изпълнителен директор на АРС на екипа „Кинейшън“ от Бургас, разработил решение за устройства за прочистване на въздуха на спирките на градския транспорт.

Публичните представяния се проведоха онлайн по-рано днес и бяха излъчвани на живо във Facebook страницата на А1 България. Журито ги оцени по критерии за оригиналност, приложимост и технологичен подход в реално време. Разработването на идеите беше също дигитално, в предишните два дни, като съставените от между 2 и 5 участници екипи имаха възможност да се консултират с ментори от бизнеса, академичните среди и Столична община, които работят по сходни проблеми. Сред основните въпроси, на които разработките на екипите трябваше да отговорят, бяха начини за превръщането на столичния градски транспорт в по-екологично устойчив и привлекателен за гражданите. Други от темите, поставени за решаване, бяха интеграцията на градската мобилност и събирането на обратна връзка от гражданите, както и разпространяването на идеи за подобряване качеството на въздуха в градска среда.

Събитието се проведе в рамките на проекта INNOAIR, финансиран от европейската инициатива „Иновативни градски дейности“ (Urban Innovative Actions). София е първият български град, който бе избран и стана част от общността на иновативните европейски градове. Програмата UIA на Европейската комисия дава възможност на големите европейски градове да тестват иновативни, креативни, но и рискови решения на градски предизвикателства. INNOAIR прилага експериментално мерки в тематичната област „качеството на въздуха“ и по-специално „иновативни решения за мобилност и зелено придвижване“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама