Нумизмати: Монети от кабинета на обискирания шеф в МВР са... сувенири

11:30, 05 юни 21 25 3029 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Монетите, разпространени от прокуратурата като веществени доказателства, иззети от кабинета на обвинения шеф в МВР Ангел Папалезов, са до една евтини реплики, съобщават четирима нумизмати експерти. 

Припомняме, че преди няколко дни прокуратурата обискира офиса на шефа на сектор „Културно-исторически ценности“ към Главна дирекция „Национална полиция“ Ангел Папалезов. Тогава държавното обвиненние обяви, че в кабинета му са открити предмети с белезите на културно-исторически ценности. Оттам посочиха още, че предстои да бъде назначена експертиза за произхода на монетите, както и че според първоначалните данни те вероятно са от времето на Древен Рим и Древна Елада. Към една от тях имаше описание, че струва 3 400 евро.

Папалезов завежда отдела за борба с трафика на културни ценности От 10 години. В момента той е под домашен арест.

В пост във Facebook нумизматът и експерт по антики Митко Станков пише, че това са „съвременни фалшификати, които струват колкото метала от който са изработени”. Станков уточнява, че има отрицателно отношение към работата на Папалезов и според него обискът е постановка, за да се окаже след известно време, че той е „чист като сълза“ и всички съмнения за корупция да отпаднат.

А председателят на сдружение „Съюз на нумизматичните дружества в България“ - Велико Търново Валери Стойчев и колекционерът Тенчо Попов твърдят, че снимките на монетите показват, че те са сувенири, които се продават свободно на пазара на стойност между 5 и 20 лв.

Най-едрата монета на снимките представлява метален възпоменателен знак с надпис „ПЛIСКОВГРАД-Хан Омуртаг 814-832“. Може да се купи в интернет за 10 лв., не е културно-историческа ценност и не попада в рамките на Закона за културното наследство, който предвижда задължителна идентификация и регистрация, тъй като това е един съвременен плакет за спомен на туристите, посетили град Плиска. На една от монетите се вижда и надпис „COPIA“, което е изрично обозначаване на копие или реплика и очевидно на снимките не са показани автентични монети, изтъкват те пред „Дневник“.

Двамата са представени като дългогодишни колекционери нумизмати и познавачи на монетите от различни исторически периоди. Те са единодушни, че монетите от снимките дори нямат претенцията да са копия, близки или имитиращи оригиналите, а реплики и притежанието им не е престъпление. Нумизматите обаче уточняват, че не е изключено снимките, показани от прокуратурата, да не изобразяват намереното в кабинета и може да са просто примерни.

Прокуратурата не за първи път разпространява снимки, в някои случаи и видео, от претърсвания, изземвания, особено в случаи, в които иска да подчертае значимостта на случая. Досега никога не е правила уточнение, дали кадрите показват разкритията или са само илюстрация.

И проф. Константин Дочев - експерт в сферата на нумизматиката с дългогодишен опит, който е изготвял десетки съдебни експертизи по различни дела, изразява пред същата медия мнение, че монетите не са истински.  Плакета на „Плиска“ е като плакат на Веселин Маринов - очевидно е, че не е автентична монета. Останалите римски денари на пръв поглед и само по снимки категорично са съвременни подражания. Това ще ви го каже всеки експерт в България. Тук е очевидно, че патината е изкуствена и е положена допълнително“, коментира той. По думите му в закона няма термин фалшификат, а копие, реплика и търговска вещ. „Жалко, че са снимани едностранно, тъй като монетите имат три страни. Оригиналите на тези монети с изображения на Октавиан и Август струват по около 1000-1200 евро едната, но това очевидно са копия“, подчерта още Дончев.

Главен инспектор Ангел Папалезов е отказал коментар пред медията по случая, тъй като в момента тече разследване. От прокуратурата също са запазили мълчание.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама