Седмицата започва с дъжд и гръмотевици

07:00, 07 юни 21 25 2119 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Седмицата започва с дъжд и гръмотевици. Увеличението на облачността ще обхване по-голямата част от страната, след обяд и през нощта срещу вторник ще е купеста и купесто-дъждовна. Ще има краткотрайни валежи от дъжд, като на места в Югозападна България и Рило-Родопския масив те ще са интензивни и ще има опасност от гръмотевични бури, както и условия за градушки. 

Жълт код е обявен в 5 области на Югозападна България за гръмотевични бури и валежи. Кодът е в сила за областите Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Смолянска, Кърджалийска. В тези области след обяд и през нощта срещу вторник ще има интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Количества 20-30 мм, локално и повече.

Без валежи ще е в крайните североизточни райони, където ще бъде предимно слънчево, а привечер и над останалата част от Северна България валежите ще спрат и облачността ще се разкъсва. Ще е почти тихо. Максималните температури ще са между 23° и 28°. 

По Черноморието облачността ще е по-често значителна и на места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб предимно от югоизток. Максималните температури ще са между 21° и 23°. Температурата на морската вода е 16-18°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините облачността ще е значителна, след обяд купеста и купесто-дъждовна. Ще има краткотрайни, в масивите от Западна България интензивни, валежи от дъжд, придружени с гръмотевични бури. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е около 15°, на 2000 метра - около 9°.

През следващите дни ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи, около и след обяд временно интензивни, с гръмотевични бури, по време на които вятърът ще се усилва и ще бъде с променлива посока. Има условия за градушки. Временно отслабване и затихване на явленията ще има след полунощ, когато ще бъде почти тихо. Повече слънчеви часове ще има в сряда и четвъртък. Дневните температури ще са предимно между 23° и 28°, с един-два градуса по-високи към средата на седмицата, съобщава НИМХ. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама