Лекарства, повишаващи рисковете от слънчево изгаряне

18:35, 07 юни 21 / Любопитно 25 2267 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Децата и хората с много тънка и светла кожа са изложени на по–висок риск от слънчево изгаряне, а нестероидните противовъзпалителни лекарства и някои антибиотици повишават чувствителността към слънчевата светлина, каза директорът на Центъра за дерматовенерология и козметология в Москва д-р Олга Жукова.

Опасното зачервяване на кожата се причинява от ултравиолетовото лъчение, което не се влияе от температурата на въздуха и е невидимо за човешкото око.

Как да се погрижим за кожата си през лятото

„Времето за слънчеви бани зависи от типа кожа на човека. Най-кратко на слънце трябва да се излагат хора с много светла кожа, блондинките и червенокосите, а по-мургавите могат да прекарат по-продължително време на плажа или край басейна. И при двата типа има риск от слънчево изгаряне. Някои лекарства могат да повишат фоточувствителността на кожата - например антибиотици като сулфонамиди, тетрациклини, флуорохинолони, както и нестероидни противовъзпалителни като ибупрофен. Ако човек приема лекарства, трябва да се консултира с личния си лекар дали те могат да повишат чувствителността към ултравиолетовото лъчение“, съветва Жукова, пише БГНЕС.

„Наложително е да предпазвате кожата на лицето от излагане на пряка слънчева светлина. Прекомерната инсолация може да доведе до изгаряния, поява на нежелана трайна пигментация по лицето, дегенерация на бенки и родилни петна в злокачествени кожни тумори. В допълнение, слънчевото изгаряне на кожата на лицето може да даде мощен стимул за развитието на редица хронични заболявания - лупус еритематозус и слънчева уртикария“, предупреди събеседникът на РИА Новости.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама