Следим лекарствата и рецептите си от телефона

14:50, 07 юни 21 25 3314 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Всеки пациент, след идентификация чрез ПИК на НАП или УКД на НЗОК, ще може да получи на телефона си информация за извършени медицински дейности или изписване на лекарства, заплащани от НЗОК, съобщиха от Здравната каса. Разширеното приложение на Касата ще е свързано и с електронните рецепти, а регистрацията ще става чрез сайта на институцията. 

Електронните рецепти стават задължителни

От НЗОК информираха, че през мобилното приложение ще може да се изпраща и обратна връзка до Касата при нередности – ако пациентът не е бил на преглед или не е получил лекарства от аптеката. Така всеки здравноосигурен има възможността сам да контролира дали са използвани по предназначение парите му за здраве, които е внасял под формата на здравна осигуровка и да съдейства на практика да се осъществява контролът. 

Как да получим УКД, за да ползваме мобилното приложение на НЗОК?

Нотификациите за отчетените дейности през мобилното приложение могат да стават с уникален код за достъп (УКД). Той може да се направи във всяка районна здравноосигурителна каса (РЗОК), независимо от местоживеенето. Необходимо е да се подаде заявление за издаване (по образец). Кодът е персонален, поради което заявленията се подават лично в РЗОК, срещу представяне на документ за самоличност. УКД се издава за определен единен граждански номер (ЕГН), личен номер на чужденец (ЛНЧ) или служебен номер от регистъра на НАП (за лицата без ЕГН/ЛНЧ).

Подаването на заявление за издаване на УКД и/или получаването на такъв може да се извърши и чрез пълномощник. В тези случаи към заявлението за издаване на УКД или към разписката за неговото получаване задължително се прилага (в оригинал или нотариално заверено копие) изрично пълномощно с нотариална заверка на подписа.

Получаването на УКД се извършва в РЗОК, в която е подадено заявлението за издаване, срещу разписка (по образец). Уникалният код за достъп се получава на хартиен носител, в запечатан плик – лично от заявителя.

Освен с УКД, има възможност за достъп до приложението и с ПИК на Националната агенция за приходите (НАП).

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама