Всички обичат проф. Кантарджиев

08:48, 08 юни 21 25 2534 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Освободиха от поста му едно от емблематичните лица в бившия Национален оперативен щаб за борба с COVID-19. С решение на служебния кабинет проф. Тодор Кантарджиев вече не е директор на Центъра по заразни и паразитни болести, а аргументът за освобождаването е, че е навършил възраст за пенсиониране.

Самият проф. Кантарджиев каза пред bTV, че пенсионирането му не е по негово желание. По време на епидемията от COVID-19 той бързо се превърна в любимец на хората с чувството си за хумор, непринуденост и достъпни съвети. С тях той разведряваше обстановката и в най-мрачните периоди на пандемията като зам.-председател на Националния оперативен щаб.

Пратиха проф. Кантарджиев в пенсия

Пенсионирането му предизвика вълна от негативни реакции от негови колеги и политици. Служители на Центъра по заразни и паразитни болести протестират втори ден пред здравното министерство срещу освобождаването му с настояване да бъде възстановен на поста. За него се застъпиха и редица лица от политическия живот у нас.

Проф. Кантарджиев е епоха. Голям мъж. Водач на отбора. Никога не се е крил отзад. Винаги се биеше отпред. Понякога сме имали различни мнения. Спорили сме. Беше война за живот, но и война на аргументи. Накрая взехме решението. Винаги сме били отбор. Да, той има навършени години за пенсия. Да, може да бъде пенсиониран. Законът го позволява. Една мисъл, обаче не ми дава мира. Ако някой е решил да пенсионира проф. Кантарджиев, да го беше направил с церемония и награда. Той заслужава поне това уважение", написа бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов във Facebook.

Отстраняването на проф. Кантарджиев е поредното доказателство, че служебното правителство е загубило всякакви брегове и хоризонти в отмъстителността си“, написа Даниел Митов от ГЕРБ.

Уволненията на служебното правителство не бива да са самоцелни. Хора с доказани професионални и морални качества не трябва да се сменят. Професор Кантарджиев е почтен човек и доказан специалист в своята област“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Проф. Кантарджиев отрече да е взимал заплата в Щаба

Най-доброто от проф. Кантарджиев

През дългите месеци, в които бе неизменна част от ежеседмичните брифинги на НОЩ, проф. Кантарджиев произведе много запомнящи се цитати. Ето и малка извадка от това неговото „творчество“:

„Най-човешки съветвам, като се върнеш от чужбина не събирай на следващия ден родата, изчакай десет дни“.

„А представяте ли си, ако Мангъров се бе появил през 80-те - сега тука всички щяхме да сме позитивни за СПИН, серопозитивни. Защото нали това беше идеята му: „Да се заразим всички и да се върнем към нормалното". Не е добре, когато искаш да върнеш нормалното с ненормални идеи“. 

„Ако си юнак - резенче лимон го потапяш в содата - така, както се панира месо. И го изяждаш юнашки. Който не е такъв юнак - цеден лимон със сода, защото содата за хляб също унищожава коронавируса“.

„Който ще се ваксинира, хубаво е месеците, когато се ваксинира, малко повече домати и доматен сок. Доматът е най-доброто природно средство срещу кръвосъсирване“.

„И тази мол мания у българите! Абе, прекрасно е времето навънка, не се събирайте толкоз в моловете. Няма да фалират моловете“.

През последната година проф. Кантарджиев беше и един от любимците на народното творчество в социалните мрежи:

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама